xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Hvornår du skal testes

Vi anbefaler, at du bliver testet med en PCR-test, hvis du har symptomer, som kunne være COVID-19, eller hvis du er nær kontakt til en person, der er smittet med ny coronavirus. Der kan desuden også være situationer, hvor det er god idé at blive testet med en hurtigtest.

 

Situationer hvor du bør blive testet

1. Du har symptomer, som kunne være COVID-19

Hvis du føler dig så syg, at du har brug for at tale med en læge, eller dine symptomer bekymrer dig, skal du ringe til din læge.

Du skal også altid ringe til lægen, hvis det drejer sig om et barn under 2 år.

Hvis du har symptomer, men ikke føler dig så syg, at du har behov for at tale med din læge, kan du selv booke tid til test direkte på coronaprover.dk, hvor du kan få tid til en PCR-test.

Vi anbefaler også, at du bliver testet, selvom du er blevet vaccineret. 

2. Du får at vide, at du er nær kontakt til en smittet

Hvis du er nær kontakt til en person, som er smittet med ny coronavirus, skal du ringe på tlf. 32 32 05 11 for at afklare, hvilke to dage, du skal testes.

Herefter kan du bestille dine to reserverede test på coronaprover.dk, hvor du kan få tider til PCR-test. 

Vi anbefaler også, at du bliver testet, selvom du er blevet vaccineret. 

3. Du får at vide, at du skal testet forud for indlæggelse, behandling, osv.

Hvis du får at vide, at du skal testes forud for fx indlæggelse, behandling eller undersøgelse kan din behandler rådgive dig, hvis du har spørgsmål.

Vi anbefaler også, at du bliver testet, selvom du er blevet vaccineret. 
 

4. Du skal testet som led i smitteopsporing ved udbrud på fx skoler

Hvis du skal testes som led i smitteopsporing ved udbrud i fx skoler, daginstitutioner eller plejehjem, kan du kontakte den lokale ledelse på stedet, hvis du har spørgsmål.

Vi anbefaler også, at du bliver testet, selvom du er blevet vaccineret. 

5. Du erfarer, at du er 'anden kontakt'

Det kan fx være gennem Smitte│stop appen, at du bliver opmærksom på, at du er udpeget som 'anden kontakt'.

Det vil typisk være i de situationer hvor kriterierne for at være nær kontakt ikke er opfyldt, men hvor der grundet andre risikofaktorer kan være øget risiko for smittespredning. Det kan for eksempel være i situationer, hvor man er usikker på, om der er blevet holdt nok afstand mellem kollegaer, der fx arbejder overfor eller i nærheden af hinanden.

Som ’anden kontakt’ skal du booke tid til én test på coronaprover.dk eller tage en hurtigtest hurtigst muligt. Du kan få et overblik, hvor du kan få en gratis hurtigtest på coronasmitte.dk.

Du behøver ikke gå i selvisolation, hvis du i øvrigt ikke har symptomer på COVID-19, men du bør begrænse antallet af personer du ses med og være særligt opmærksom på de generelle, smitteforebyggende anbefalinger, indtil du har fået dit testresultat. 

Vi anbefaler også, at du bliver testet, selvom du er blevet vaccineret.

 

6. Situationer hvor det er en god idé at blive testet med en hurtigtest

  • Hvis du møder fysisk op på din arbejdsplads eller uddannelsessted.
  • Hvis du skal være sammen med en person, der er i øget risiko for at blive alvorligt syge af COVID-19.
  • Hvis du ikke kan undgå at være sammen med mange mennesker.
 

Hvilken test kan du bruge?

PCR-test

PCR testen tages ved en podning i halsen. Denne test giver det mest sikre testsvar. Hvis du skal testes, fordi du har symptomer eller er nær kontakt, anbefales det altid at du bliver testet med en PCR-test.

 

Testsvaret giver kun et øjebliksbillede, og derfor er det vigtigt, at du fortsat overholder de smitteforebyggende anbefalinger, selvom du får et negativt svar. 

 

Hurtigtest 

En hurtigtest (også kaldt antigentest, kviktest eller lyntest) tages ved en podning i næsen. Hurtigtesten er mindre følsom end PCR-testen, og giver derfor ikke et lige så sikkert svar. Til gengæld får man svar efter ca. 15 minutter, og det kan derfor være med til at bryde smittekæder hurtigere. 

Hvis du bliver testet positiv ved brug af hurtigtest, skal du have taget en opfølgende PCR-test hurtigst muligt, som kan be- eller afkræfte at hurtigtesten har givet det rigtige svar. Samtidigt kan PCR-testen vise, om du er smittet med en virusvariant. 

Hurtigtest giver ligesom PCR-testen kun et øjebliksbillede. Derfor er det vigtigt, at du fortsat overholder de smitteforebyggende anbefalinger, selvom du får et negativt svar. 

 

Læs mere om typer af test

 

Test for ny coronavirus 

Opdateret 26 FEB 2021