xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Typer af test du kan bruge

Der findes flere typer af test for covid-19. Uanset hvilken type test du bruger, så husk at testsvaret kun giver et øjebliksbillede af, om du er eller ikke er smittet. Derfor anbefales du fortsat at følge de smitteforebyggende råd, også hvis din test er negativ.

Typer af test

1. PCR-test

PCR er en meget følsom testmetode, der påviser ny coronavirus' RNA. Den kan også påvise, hvilken virusvariant, du er smittet med. Testen foretages ved en podning i halsen og giver det mest sikre testsvar.  

Testsvaret giver kun et øjebliksbillede, og derfor er det vigtigt, at du fortsat følger de smitteforebyggende råd, selvom du får et negativt svar.

Du kan læse mere om PCR-test på SSI's hjemmeside

2. Hurtigtest, herunder selvtest

En hurtigtest (også kaldet bl.a. antigentest, kviktest eller lyntest samt selvtest eller hjemmetest) registrerer virusproteiner i en prøve ved hjælp af en kemisk test. Hurtigtesten er mindre følsom end PCR-testen, og giver derfor ikke et lige så sikkert svar. Til gengæld får man svar efter ca. 15-30 minutter.

Hurtigtest giver ligesom PCR-testen kun et øjebliksbillede. Derfor anbefales du fortsat at huske de smitteforebyggende råd, selvom du får et negativt svar.

Der kan være tidspunkter, hvor en hurtigtest (herunder også selvtest) kan være at foretrække i stedet for en PCR-test. Det kan for eksempel være, hvis du har brug for at få et hurtigt testsvar, fx for hurtigt at iværksætte tidlig tabletbehandling. De offentlige hurtigteststeder er lukket. Der kan være mulighed for at få lavet en hurtigtest hos private udbydere mod egenbetaling.

Opdateret 08 DEC 2022