Genoptræning og rehabilitering ved erhvervet hjerneskade
En erhvervet hjerneskade er en skade, der ikke er medfødt, men som er opstået senere i livet. De mest almindelige grunde til erhvervede hjerneskader er blodprop eller blødning i hjernen, eller en ulykke, hvor personen har slået hovedet. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række vejledninger og retningslinjer for genoptræning og rehabilitering af mennesker med en erhvervet hjerneskade.
Knap 230.000 mennesker lever i dag med mulige følger efter en erhvervet hjerneskade, den største gruppe på grund af apopleksi (blodprop eller blødning i hjernen - også kaldet stroke) og de resterende på grund af anden erhvervet hjerneskade.
En erhvervet hjerneskade kan have vidt forskellige konsekvenser fra person til person. Nogle oplever at blive lidt ramt på mange områder, mens andre bliver hårdt ramt på nogle få områder.
Overordnet kan mennesker med erhvervet hjerneskade opleve konsekvenser på følgende områder:
- Problemer med at kommunikere, fx med at tale eller skrive. Nogle får også svært ved at læse eller ved at forstå, hvad andre fortæller dem.
- Fysiske problemer, fx med at holde balancen, bevæge arme og ben og koordinere kroppens bevægelser.
- Mentale forstyrrelser i form af ændrede måder at tænke, føle og reagere på. Personligheden kan ændre sig, og personen kan have svært ved at aflæse andre menneskers sociale signaler. Koncentration, overblik og energiniveau kan også blive påvirket.
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række vejledninger og retningslinjer for genoptræning og rehabilitering af mennesker med en erhvervet hjerneskade.
Læs mere om hjerneskader hos: