xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Forebyggelse af vuggedød

Vuggedød er heldigvis meget sjælden i Danmark. Men hvert år dør enkelte spædbørn pludseligt, mens de sover, uden at de har været syge eller af anden påviselig grund. Det kaldes ”vuggedød” eller ”pludselig uventet spædbarnsdød”. Du kan forebygge vuggedød ved at følge tre enkle råd.

I 1980’erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvnen, men siden starten af 1990’erne er tallet gået drastisk ned, sådan at vuggedød i dag rammer under 10 børn om året i Danmark. Det skyldes i høj grad, at Sundhedsstyrelsen i 1991 kom med tre enkle råd til at forebygge vuggedød – råd, der stadig gælder i dag.

De tre råd er:

  • Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen
  • Undgå rygning i graviditeten og undgå, at barnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen
  • Undgå, at barnet får det for varmt, når det sover

Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at et spædbarn sover i sin egen seng i samme rum som forældrene. Hvis forældrene alligevel vælger at sove med barnet i deres egen seng, anbefales det, at barnet ligger mellem den ene af forældrene og sin egen seng - og ikke mellem forældrene. Barnet skal i så fald have lige så meget plads at sove på, som hvis det lå i sin egen seng.

Når barnet er vågent, er det vigtigt, at det ligger så meget på maven som muligt. Det kan forebygge skæve og flade hoveder som følge af anbefalingerne om at sove på ryggen.

Opdateret 06 OKT 2023