xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Små børns udeophold i kulden

I Danmark vælger mange forældre at lade deres børn sove til middag udenfor, også om vinteren. Det er helt forsvarligt når blot temperaturen ikke kommer under 10 minusgrader.

Mens spædbørn fra fødslen hurtigt reagerer med gråd, hvis de er sultne eller tørstige, er børn op til 1-årsalderen ikke i stand til at give udtryk for, at de fryser. Som forælder bør du derfor være særlig opmærksom på følgende:

Sovestedets placering

Sovestedet skal være i læ for blæst. I dagtilbud kan denne beskyttelse fx gives af en liggehal, mens der i hjemmet må findes en god krog, som opfylder kravene. 

Isolering og påklædning

Barnevognen eller krybben skal være isoleret i bund som sider. Barnet skal være klædt godt på og gerne med varmt tøj fx af uld og puttes under en varm dyne, der dækker barnets krop både opadtil og til siderne eller i en dyne/ sovepose med lukkede ærmer, så hoved og hænder beskyttes. Barnet skal altid have hue på. 

Opsyn

Børn, der sover ude i kulden, skal være under særligt opsyn. Jo yngre, børnene er, og jo koldere vejret er, des hyppigere skal børnene tilses. Barnets temperatur vurderes ved at mærke barnet i nakken, hvor huden skal føles tilpas varm. Hvis det ikke er tilfældet, skal barnet bringes indenfor.

Udover dette skal man generelt være opmærksom på følgende:

  • Børn under 1 år - og specielt spædbørn under 1/2 år - er særligt udsatte for kuldepåvirkning
  • Kun sunde og raske børn bør sove ude i koldt vejr
  • For tidligt fødte børn og børn, som har astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse, hjertesygdom mv., er særligt udsatte og bør ikke sove ude i koldt, tåget vejr
  • Barnets hud kan beskyttes med en vandfri creme, som beskytter huden mod udtørring.  Cremen yder ikke beskyttelse mod kuldepåvirkning
Opdateret 06 OKT 2023