xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Kighostevaccination til gravide

I 2019 blev der på grund af en kighosteepidemi i Danmark indført et midlertidigt tilbud om vaccination mod kighoste til alle gravide. Det gratis vaccinationsprogram mod kighoste til gravide udløb den 31. marts 2023.

Formålet med kighostevaccination af gravide er at forebygge kighoste hos spædbarnet under 3 måneder, indtil barnet er gammelt nok til selv at blive vaccineret mod kighoste som en del af børnevaccinationsprogrammet.

Læs mere om kighostevaccination i børnevaccinationsprogrammet her

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et fagligt grundlag om kighostevaccination af gravide for at kunne vurdere, om kighostevaccination bør indføres som et permanent tilbud til alle gravide i andet eller tredje trimester.

På baggrund af det faglige grundlag vurderer Sundhedsstyrelsen, at det er hensigtsmæssigt, at kighostevaccination indføres som et permanent tilbud til alle gravide i andet eller tredje trimester for at beskytte spædbørn under 3 måneder mod kighoste.

Sundhedsstyrelsen har derfor indstillet til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at der indføres et permanent tilbud om kighostevaccination til alle gravide i andet eller tredje trimester. På denne baggrund agter regeringen at tilvejebringe finansiering for 2024 og frem. Derudover undersøger Indenrigs- og Sundhedsministeriet muligheden for at finansiere og indkøbe vacciner til at genoptage tilbuddet allerede fra sensommeren 2023.

Links

Læs Sundhedsstyrelsens faglige grundlag for kighostevaccination til gravideLæs Sundhedsstyrelsens faglige indstilling til indførelse af permanent tilbud om kighostevaccination til gravide
Opdateret 06 JUL 2023