xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Hvornår anbefales test for covid-19?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lader sig teste i situationer, når det kan have betydning for behandling af covid-19.

Du anbefales at blive testet for covid-19, hvis du får symptomer på luftvejsinfektion og samtidig er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19. Hvis du tester positiv, kan du være i målgruppen for tidlig tabletbehandling mod covid-19.

Du behøver altså ikke at blive testet, hvis du ikke er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19, heller ikke hvis du har symptomer. Du anbefales i stedet at følge de generelle smitteforebyggende råd og blive hjemme, hvis du er syg.

Om test

1. Hvornår anbefales test?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lader sig teste i situationer, hvor et testsvar kan have betydning for behandling af covid-19.
Du behøver ikke længere at blive testet, hvis du bor sammen med eller har haft kontakt til en smittet person.

Du anbefales at blive testet, hvis:

  • Du har symptomer på covid-19, føler dig syg, og du er samtidig er 65 år eller ældre, er gravid, eller har kroniske sygdomme eller tilstande, der giver øget risiko for alvorligt forløb med covid-19.
  • Du har kontaktet en læge på grund af sygdom, og lægen vurderer, at du bør testes, fx fordi der er behov for at vide, hvad der er årsag til symptomerne.
  • Tal med din læge hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør testes, eller hvis du er bekymret. 

Symptomer på covid-19 er fx feber, tør hoste, hovedpine, muskelsmerter, ondt i halsen, kvalme, træthed, stoppet næse, løbenæse og tab af smags- og/eller lugtesans. Særlig sårbare ældre kan derudover opleve hurtige funktionstab og at blive konfuse. Husk, at disse symptomer også kan skyldes andre smitsomme sygdomme, fx influenza eller lungebetændelse. Selvom testen ikke er positiv for covid-19, kan du derfor stadig have behov for behandling.

Du kan booke tid til PCR-test i et offentligt testcenter på coronaprover.dk eller vælge at tage en hurtigtest (herunder også selvtest). Hvis du er i øget risiko, og din test er positiv for covid-19, bør du kontakte din egen læge hurtigst muligt. Det er din læge, der vurderer, om du kan få tidlig behandling mod covid-19.

Læs nærmere om tidlig behandling her:

Tidlig behandling af covid-19

Læs mere om hvem der er i øget risiko:

Covid-19: Personer i øget risiko

Læs mere om symptomer her:

Hvis du får symptomer på covid-19

2. Kontakt med en smittet person

 Du anbefales ikke længere at blive testet, hvis du bor sammen med en smittet person, eller hvis du i anden sammenhæng har haft kontakt til en smittet person.

3. Hvor kan du blive testet med PCR-test?

Hvis du får behov for at tage en PCR-test, kan du selv booke tid til test på coronaprover.dk.

Hvis du ikke har NemID, kan du på coronaprover.dk finde telefonnumre til regionernes telefoniske hotlines, som du kan kontakte for at bestille tid i den region, hvor testen skal tages.

Opdateret 14 DEC 2022