xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Hvornår du skal testes

Vi anbefaler, at du bliver testet, hvis du har symptomer, som kunne være COVID-19, eller er i risiko for at være blevet smittet, for eksempel fordi du er nær kontakt til en person, der er smittet med ny coronavirus. Vi anbefaler også, at du bliver testet, selvom du er vaccineret.

 

Du bør blive testet, hvis:

1. Du har symptomer, som kunne være COVID-19

Hvis du føler dig så syg, at du har brug for at tale med en læge, eller dine symptomer bekymrer dig, skal du ringe til din læge.

Du skal også altid ringe til lægen, hvis det drejer sig om et barn under 2 år.

Hvis du har symptomer, men ikke føler dig så syg, at du har behov for at tale med din læge, kan du selv booke tid til test direkte på coronaprover.dk.

2. Du får at vide, at du er nær kontakt til en smittet

Hvis du er nær kontakt til en person, som er smittet med ny coronavirus, skal du ringe på tlf. 32 32 05 11 for at afklare, hvilke to dage, du skal testes.

Herefter kan du bestille dine to reserverede test på coronaprover.dk

3. Du får at vide, at du skal testet forud for indlæggelse, behandling, osv.

Hvis du får at vide, at du skal testes forud for fx indlæggelse, behandling eller undersøgelse kan din behandler rådgive dig, hvis du har spørgsmål.
 

4. Du skal testet som led i smitteopsporing ved udbrud på fx skoler

Hvis du skal testes som led i smitteopsporing ved udbrud i fx skoler, daginstitutioner eller plejehjem, kan du kontakte den lokale ledelse på stedet, hvis du har spørgsmål.

5. Du erfarer, at du er 'anden kontakt' og skal testet så hurtigt som muligt

Det kan fx være gennem Smitte│stop appen, at du bliver opmærksom på, at du er udpeget som 'anden kontakt'.

Det vil typisk være i de situationer hvor kriterierne for at være nær kontakt ikke er opfyldt, men hvor der grundet andre risikofaktorer kan være øget risiko for smittespredning.

Det kan for eksempel være i situationer, hvor man er usikker på, om der er blevet holdt nok afstand mellem kollegaer, der fx arbejder overfor eller i nærheden af hinanden.

Som ’anden kontakt’ skal du booke tid til én test på coronaprover.dk eller tage en hurtigtest hurtigst muligt, og behøver ikke gå i selvisolation

Hvilken test kan du bruge?

PCR-test

PCR er en meget følsom testmetode, der påviser ny coronavirus' RNA.Testen foretages ved at føre en vatpind ned i halsen eller op i næsen. Denne test anvendes i det offentlige testsystem og regnes for sikker. Den bruges for at fastslå, om man er smittet med ny coronavirus her og nu.

 

Testsvaret giver kun et øjebliksbillede, og derfor er det vigtigt, at du fortsat overholder de smitteforebyggende anbefalinger, selvom du får et negativt svar.

 

Hvis du skal testes, fordi du har symptomer eller er nær kontakt, anbefales det altid, at du bliver testet med en PCR-test.

 

Hurtigtest

En hurtigtest (også kaldt antigentest) registrerer virusproteiner i en prøve ved hjælp af en kemisk test og tages ved en næsepodning.

 

Hurtigtesten er mindre følsom end PCR-testen, og giver derfor ikke et lige så sikkert svar. Til gengæld får man svar efter ca. 15 minutter og det kan derfor være med til at bryde smittekæder hurtigere.

 

Hurtigtest bør ikke anvendes, hvis du har symptomer, eller er nær kontakt til en smittet.  

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at hurtigtest bliver brugt mere målrettet og systematisk, og til udvalgte grupper. Det kan for eksempel være som målrettet screening af grupper i samfundet, hvor der er udbredt smittespredning, for eksempel blandt de 15-25 årige. 

 

Hurtigtest giver ligesom PCR-testen kun et øjebliksbillede. Derfor er det vigtigt, at du fortsat overholder de smitteforebyggende anbefalinger, selvom du får et negativt svar. 

 

Læs mere

 

Anbefalinger for brug af hurtigtest

Test for ny coronavirus

Opdateret 21 JAN 2021