xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sundheds­styrelsen gør status efter 1 år med HPV-vaccination af drenge

Den 1. september 2020 er det ét år siden, at tilbuddet om HPV vaccination til drenge blev en del af det danske børnevaccinationsprogram og dermed et gratis tilbud for alle drenge, fra de fylder 12 år. Tilbuddet gælder drenge, der er født efter 1. juli 2007.

01 SEP 2020

En opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at ca. 40 % af drengene, der er født i 2007, har fået den første dosis af vaccinen. For drenge, der født i 2008, og som dermed bliver 12 år i 2020, er ca. hver fjerde blevet vaccineret. Forventningen er, at vaccinationsdækningen for årgang 2008 vil være højere end for årgang 2007 ved udgangen af 2020. 

”Vi ser heldigvis, at mange tager imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination af drenge, når de fylder 12 år. Der er dog stadig rigtig lang vej til vores mål om en vaccinationstilslutning på 95 %,” siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen. 

Forældrene mangler viden

Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse undersøgte i starten af året, om forældrene kender til tilbuddet om gratis HPV-vaccination af drenge. Og det viser sig, at hver tredje forældre tror, at det kun er piger, der kan få gratis HPV-vaccination. 

Undersøgelsen viser også, at mange forældre mangler viden om, hvorfor HPV-vaccinationen gavner drenge, og hvilke sygdomme, den kan forbygge. Syv ud af 10 forældre til drenge siger i undersøgelsen, at de ønsker mere information om HPV-vaccination og de kræftformer, som vaccinen kan forebygge. 

”At så stor en del af forældre tror, at drenge ikke er omfattet af programmet, kan være årsag til at mange drenge fortsat ikke er vaccineret. Vi ved, at forældre til drenge efterspørger mere viden om, hvilke sygdomme og kræftformer vaccinen beskytter mod. Mere end halvdelen af forældrene er f.eks. ikke klar over, at vaccinen beskytter drenge mod analkræft, og det skal vi naturligvis gøre noget ved,” siger Bolette Søborg. 

Informationsindsats fortsætter

For at udbrede kendskabet til tilbuddet om HPV-vaccination arbejder Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen sammen om oplysningsindsatsen Stop HPV – Bliv vaccineret, som primært rækker ud til forældre gennem Facebook, og hvor forældre kan få den nødvendige information på hjemmesiden www.stophpv.dk. Derudover bliver der lavet flere lokale indsatser, hvor der fx i uge 35 i år har været gennemført en stor indsats på flere af landets apoteker, hvor der har været fokus på at oplyse om HPV vaccination. 

”Vi fortsætter vores indsats, så vi kan sikre, at alle forældre får den nødvendige information om HPV-vaccination og om de kræftformer, den kan forebygge, så vi også får en høj tilslutning. At vi får drengene med, er helt afgørende for at mindske risikoen for kræft og kønsvorter i fremtiden,” siger Bolette Søborg. 

Fakta om undersøgelsen

På vegne af parterne bag informationsindsatsen ”Stop HPV- bliv vaccineret” gennemførte analyseinstituttet DMA Research i januar en webbaseret undersøgelse blandt 1.010 repræsentativt udvalgte forældre til piger i alderen 10-14 år samt 603 forældre til drenge i alderen 10-12 år om deres viden om og holdning til HPV-vaccination.

HPV-vaccination er gratis for drenge

Drenge, der er født den 1. juli 2007 eller senere, kan blive gratis vaccineret mod HPV som en del af børnevaccinationsprogrammet. For denne gruppe af drenge er det gratis at blive vaccineret, indtil de fylder 18 år.

Desuden er der i 2020 og 2021 tilbud om gratis vaccination til nogle grupper af ældre drenge. Tilbuddet gælder drenge født i 2006 og 1. halvdel af 2007 samt unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd.

Læs mere om HPV-vaccination