xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

1,3 millioner danskere har kroniske smerter – ny informationsindsats vil aflive myter

Hovedpine, gigt, nedslidning eller skader. Mere end hver femte dansker lever et liv med smerter.

07 SEP 2020

Sundhedsstyrelsen lancerer i dag, mandag den 7. september, en ny informationsindsats, der skal skabe dialog og aflive de myter og fordomme, som personer med kroniske smerter møder i deres hverdag. Den manglende viden og forståelse er nemlig med til at gøre hverdagen sværere for personer med kroniske smerter.

”Rigtig mange af disse personer skal leve med at have ondt. Behandling kan være kompleks, og den kan ikke altid fuldstændigt lindre smerterne. I Sundhedsstyrelsen vil vi gerne bidrage til, at denne store gruppe af personer i vores samfund bliver mødt af en større forståelse fra deres omgivelser – og det kræver større viden om deres situation, siger Marlene Øhrberg Krag, Centerchef i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen har lavet en afdækning af smerteområdet, der viser, at de misforståelser, der kan opstå, når venner og familie ikke har forståelse for situationen, går ud over personer med kroniske smerters livsglæde.

"Det er et område, der kræver faglig bevågenhed. 1.3 millioner danskere lider af kroniske smerter – til sammenligning har 235.000 danskere diabetes. Og nu hvor vi ved, at der skal en større forståelse og accept til i samfundet, har vi igangsat en national informationsindsats på baggrund af afdækningen," siger Marlene Øhrberg Krag.

”Jeg bliver mødt med skepsis”

Afdækningen peger også på, at mistillid fra ens nære relationer er særligt betydningsfuldt for personer med kroniske smerter.

Simone Engbo er 31 år, og lider af kronisk migræne, Hortons hovedpine, generel hypermobilitet, whiplash syndro og nerveskade i højre arm og hånd med allodyni. Hendes smerter er opstået som følge af et piskesmæld, to trafikuheld og fire skulderoperationer og har over tid udviklet sig til at være mere alvorlige.
For hende har det stor betydning, at hun føler sig mødt og forstået af sine nære relationer.

"Jeg føler tit, at jeg enten bliver mødt af mistillid og manglende forståelse eller medlidenhed. Ingen af delene får mig til at føle mig som et normalt menneske. Jeg er enten ‘hysterisk’ og ‘overdramatisk’ eller ‘modig’ og det er 'ynkværdig' – noget, som jeg ikke selv synes definerer mig. Jeg føler, at jeg skal gøre mig ekstra umage for at være overbærende og dygtig for at mine omgivelser kan se igennem fingre med mine skavanker," fortæller Simone.

Smerterne er usynlige og i høj grad uforudsigelige. Det gør det svært for Simones omverden at forstå, at hun er syg. Hun bliver tit mødt med ”du ser jo ikke syg ud,” fortæller hun.

"Det er da dejligt at vide, at jeg ikke ser syg ud. Men det gør det samtidig vanskeligt for folk at forstå min situation og bidrager til følelsen af at være alene med det. Kun ved at opremse diagnoser går det op for ens nærmeste, at man ikke lyver, fordi det ikke kan ses," siger Simone.

Læs mere om kampagnen her