xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Maksimale ventetider for januar 2018 og ekstra opgørelser fra Region Hovedstaden

Regionerne har indberettet til Sundhedsstyrelsen, om de maksimale ventetider for patienter med kræft- og hjertesygdom er overholdt i januar. Der var 7 overskridelser i januar 2018, alle i Region Midtjylland. Region Hovedstaden har desuden indberettet 25 overskridelser for perioden juni 2016 - april 2017, som er fundet ved en systematisk, bagudrettet gennemgang.

23 FEB 2018

Regionerne har indberettet til Sundhedsstyrelsen, om de maksimale ventetider for patienter med kræft- og hjertesygdom er overholdt i januar. Der var 7 overskridelser i januar 2018, alle i Region Midtjylland. Region Hovedstaden har desuden indberettet 25 overskridelser for perioden juni 2016 - april 2017, som er fundet ved en systematisk, bagudrettet gennemgang.

Den manglende overholdelse af de maksimale ventetider for januar 2018 fordeler sig sådan:

  • 7 hændelser vedrørende kræftsygdom i Region Midtjylland

Region Midtjylland har oplyst, at en af overskridelserne vedrører en patient, som fik tilbudt tid til strålebehandling 4 dage for sent. Overskridelsen skyldes en menneskelig fejl i forbindelse med booking af tid til strålebehandling. Regionen oplyser, at afdelingsledelsen på den gældende afdeling har taget initiativ til at sikre, at der ikke sker lignende overskridelser fremover.

De øvrige 6 overskridelser vedrører patienter, der skulle udredes for brystkræft. De fik tilbudt tid til udredning mellem 1 og 12 dage for sent. 4 ud af de 6 hændelser bunder i kommunikationsudfordringer mellem hospitalet og en privat aktør, mens en hændelse skyldes forlænget ventetid mellem jul og nytår hos den private aktør. Regionen oplyser, at de har holdt møde med den private aktør for at forbedre arbejdsgangene og kommunikationen, så der ikke sker overskridelser fremadrettet. Den sidste overskridelse skyldes forlænget visitationstid på grund af lægemangel. Regionen har oplyst, at de arbejder på at sikre, at der er en radiolog til stede i brystklinikken dagligt.

Ekstra undersøgelse af overskridelser på Rigshospitalet

Region Hovedstaden har på baggrund af en række sager om overskridelse af de maksimale ventetider i sommeren 2017 gennemgået deres procedurer på alle klinikker på Rigshospitalet. Klinikken for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, som behandler patienter med modermærkekræft, blev efterfølgende bedt om at gennemgå alle patientforløb i perioden juni 2016-april 2017. Denne gennemgang har ført til, at man har fundet 25 hændelser, hvor bekendtgørelsen om maksimale ventetider ikke er overholdt. Klinikken har ikke haft overskridelser af de maksimale ventetider siden juni 2017.

De 25 patienter fik tilbudt en tid mellem 1 og 13 dage for sent. Overskridelserne vedrører udredning eller behandling for modermærkekræft. For 20 af hændelserne er der ikke dokumenteret nogen systematisk årsag. De resterende 5 hændelser skyldes menneskelige fejl eller registreringsfejl.

”Det her er en rigtig ærgerlig situation, fordi Region Hovedstaden først op til halvandet år efter finder ud af, at der har været overskridelser af de maksimale ventetider. Nu har de til gengæld gjort rent bord og arbejdet på at løse de udfordringer, der har været med utilstrækkelige procedurer. Den pågældende klinik har ikke haft overskridelser siden juni 2017. Vi har understreget overfor Region Hovedstaden, at det er vigtigt, at de patienter, som det vedrører, bliver oplyst om overskridelserne," siger enhedschef Janet Samuel, Sundhedsstyrelsen.

Om de maksimale ventetider

Sundhedsministeriet indførte fra den 1. februar 2012 skærpede krav til regionernes indberetning om overholdelse af bekendtgørelsen om maksimale ventetider. Kravene indebærer, at regionerne hver måned skal oplyse Sundhedsstyrelsen om, hvorvidt de har overholdt reglerne om de maksimale ventetider i forhold til de konkrete patienter, der er blevet henvist til undersøgelse og behandling.