xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

IRF fraråder topikal antibiotika til behandling af impetigo (børnesår)

Nye rekommandationer fra IRF i Sundhedsstyrelsen skal støtte læger i valg af lægemidler til topikal behandling af impetigo (børnesår).

03 OKT 2017

Nye rekommandationer fra IRF i Sundhedsstyrelsen skal støtte læger i valg af lægemidler til topikal behandling af impetigo (børnesår).

Rekommandationerne skal støtte læger i almen praksis i valg af lægemidler til behandling af impetigo og er udarbejdet i samarbejde med repræsentanter fra Dansk Dermatologisk Selskab og Dansk Selskab for Almen Medicin.

Der er ikke tale om behandlingsvejledning, men støtte til valg af lægemidler, når lægen har besluttet at starte behandling.

Undgå udvikling af antibiotikaresistens

I baggrundsnotatet for impetigo indgår de antibiotiske topikale lægemidler, mupirocin og fusidin, der bliver sammenlignet med ingen antibiotisk behandling og med hinanden.

Selvom begge lægemidler har god effekt og få bivirkninger, anbefales de ikke til behandling af impetigo grundet risiko for udvikling af antibiotikaresistens.

Mupirocin rekommanderes ikke, da brug af mupirocin bør forbeholdes bekæmpelse af methicillin resistente staphylococcus aureus (MRSA). Fusidin kan i særlige tilfælde bruges til behandling af impetigo, når relevant antiseptisk behandling såsom sæbebad ikke har haft tilstrækkelig effekt.

”Sundhedsstyrelsen anbefaler, at lægen poder hudforandringen ved første henvendelse for at afgøre resistens og følsomhed, der kan være afgørende for behandlingen. For at reducere risikoen for udvikling af antibiotikaresistens bør impetigo som udgangspunkt behandles med antiseptisk behandling”, siger Casper Larsen, farmaceut i IRF i Sundhedsstyrelsen.

Her kan du læse mere om rekommandationerne for impetigo.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge anbefales generelt, at mindre børn med impetigo først må komme i institution, når sårene er tørret ind, og sårskorperne er faldet af, da sårene kan smitte, selvom behandling er startet.

Om rekommandationerne   

Anbefalingerne indgår i Den Nationale Rekommandationsliste (NRL), der er en liste, der skal hjælpe læger i almen praksis med at træffe beslutning om valg eller fravalg af et lægemiddel inden for en lægemiddelgruppe til en konkret patientgruppe.

Rekommandationerne bygger på en samlet vurdering af lægemidlernes effekt og bivirkninger, kontraindikationer, interaktioner samt patientværdier og -præferencer.

Lægemidlers pris eller deres tilskudsstatus indgår ikke i vurderingen.

Her kan du læse mere om metoden for Den Nationale Rekommandationsliste.

Rekommandationerne har været i offentlig høring.