xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Danskerne kan forvente flere gode leveår

Danskerne kan forvente at blive ældre og få flere gode leveår. Ifølge en ny opgørelse fra EU, Health Expectancy in Denmark er der fra 2005 til 2011 sket en positiv udvikling i den såkaldte restlevetid, og danskere på 65 år kan forvente at blive et år ældre end tidligere.

03 JUN 2014

Danskerne kan forvente at blive ældre og få flere gode leveår.

Ifølge en ny opgørelse fra EU, Health Expectancy in Denmark er der fra 2005 til 2011 sket en positiv udvikling i den såkaldte restlevetid, og danskere på 65 år kan forvente at blive et år ældre end tidligere. Og de 65-årige kan også forvente flere år uden begrænsninger i deres aktiviteter. Deres levetid uden aktivitetsbegrænsninger er steget med cirka et halvt år i perioden 2008-2011.

En dansk 65 årig mand kan altså se frem til endnu 12 år uden aktivitetsbegrænsninger, mens 65 årige kvinder kan forvente at være raske og rørige yderligere 13 år. Det er cirka fire år mere end gennemsnittet for en EU-borger, der ligger på 9 år.

Opgørelsen viser imidlertid også, at der er stor forskel på, hvor mange år vi hver især kan forvente at leve. En dansker med en kort uddannelse kan således både forvente at leve kortere og få færre gode leveår end skolekammeraten, der har taget en universitetsuddannelse. Forskellen i forventet levetid mellem de kortest og længst uddannede 30 årige danskere er nemlig ca. seks år, og forskellen i forventede gode leveår er hele ni år.

Fakta om EU-opgørelsen

EU har i en årrække monitoreret og analyseret udviklingen i europæernes leveår i projektet ’Joint Action European Health and Life Expectancy Information System (EHLEIS)’.

Læs ’Health Expectancy in Denmark’

Opgørelserne fra de øvrige EU-lande