xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vejledninger om patient­dosimetri for røntgen­undersøgelser sendes i høring

Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS), har indsamlet patientdoser for CT undersøgelser af voksne og for en række forskellige røntgenundersøgelser, inkl. CT, af børn. På baggrund af de indsamlede doser er der fastsat nye referencedoser for en række undersøgelser.

25 JAN 2022

En af Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelses væsentlige opgaver er, at udarbejde såkaldte referencedoser for patienter, der modtager røntgenundersøgelser. Referencedosis er et fastlagt nationalt dosisniveau, som en undersøgelse på en standard patient forventes at holde sig under. Sammenligning af doser for den samme type af undersøgelse foretaget på forskellige sygehuse er et væsentligt redskab til at sikre, at alle undersøgelser foretages på den bedst mulige måde

Forud for fastsættelsen af de nye referencedoser har Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS) indsamlet patientdoser for CT undersøgelser af voksne og for en række forskellige røntgenundersøgelser, inkl. CT, af børn. På baggrund af de indsamlede doser er der fastsat nye referencedoser for en række undersøgelser. Indsamlingen af patientdoser for børn er sket som en del af et nordisk samarbejde. De nordiske lande er gået sammen om projektet, fordi det kan være svært for det enkelte land alene at skaffe tilstrækkeligt gode data til at fastsætte referencedoser for børn.

I forhold til andre aldersgrupper er det ret få børn, der bliver røntgenundersøgt. Samtidig er der langt større spredning på størrelse og vægt på børn, end på voksne. Når vi taler om børn, kan vægten spænde fra ca. 400 gram til 80 kg. Når vi ser på de voksne, regner vi med en såkaldt standardpatient på mellem 50 og 90 kg. Ved at samarbejde med de nordiske kolleger, får vi derfor et langt bedre grundlag at vurdere ud fra,” forklarer sektionsleder Hanne Waltenburg.

Vejledninger til måling af patientdoser, der også indeholder de nye referencedoser, sendes nu i offentlig høring.

Vejledninger kan findes på høringsportalen:

Vejledning om patientdosimetri - børn

Vejledning om patientdosimetri - voksne