xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Kommuner kan nu søge støtte til at etablere ungdomsmodtagelser med fokus på seksuel og mental sundhed

Kommuner inviteres til at søge støtte til etablering af ungdomsmodtagelser i et tæt samarbejde med regionerne. Der er afsat 8,2 millioner kr. til afprøvning af to ungdomsmodtagelser med et formål om, at fremme unges seksuelle sundhed og trivsel.

25 JAN 2022

Trivsel eller mistrivsel kan påvirke unges sundhedstilstand og sundhedsadfærd, og herunder også deres seksuelle adfærd. Der afsættes nu midler til at etablere to ungdomstilbud med et bredt fokus på seksuel sundhed og trivsel. Tilbuddene skal hjælpe de unge med svar på spørgsmål om egen seksualitet, kropsidentitet og med en forståelse af det at være det menneske, som man ønsker at være.Der er desuden et mere specifikt fokus på unge i risiko for sexsygdomme og teenagegraviditet, som kan få stor betydning for deres seksuelle og mentale sundhed.

I Sverige har man gennem de sidste 50 år haft et åbent tilbud til alle unge, der kunne have behov for støtte og rådgivning i forhold til deres seksuelle og mentale sundhed, og som de har kunnet bruge direkte fra gaden af uden henvisning. I Danmark har blandt andet Herning og Halsnæs Kommune også gjort sig erfaringer med ungdomsmodtagelser. Med udgangspunkt i erfaringerne fra begge lande er planen at etablere to tilbud, som skal hjælpe til at indsamle flere erfaringer i dansk kontekst med ungdomsmodtagelser. 

”Formålet er at etablere nogle tilbud, hvor unge kan møde støtte og rådgivning i forhold til eventuelle bekymringer om eksempelvis deres seksualitet, mulige kønssygdomme eller tanker om prævention. Det skal være steder, hvor man som ung har mulighed for at vende hverdagsudfordringer, relationer til venner og familie, eller andre tanker og tvivlspørgsmål som den unge går og tumler med,” fortæller specialkonsulent Jens Kristoffersen fra Sundhedsstyrelsen.

Midlerne til puljen er en del af Aftalen om reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2021-2024.
 
Ansøgningsfrist er d. 1. april 2022 kl. 12:00
 
Læs mere om puljeopslaget og ansøgningskriterier her: Etablering af ungdomsmodtagelser med fokus på seksuel og mental sundhed
 

Unges mentale og seksuelle sundhed

Mental sundhed og seksuel sundhed er ofte tæt forbundet, særligt i ungdomslivet. Vi trives bedst, når vi oplever personlig udvikling, har meningsfulde relationer til andre og føler livet har en retning.


Sundhedsstyrelsen tager afsæt i WHO’s definition af seksuel sundhed, som en tilstand af fysisk, følelsesmæssig, mental og sociale trivsel, relateret til seksualitet. 

Seksuel sundhed kræver positiv og respektfuld tilgang til seksualitet og seksuelle forhold, såvel som muligheden for at have lystfyldte og sikre seksuelle oplevelser. Seksuel sundhed afhænger af ens generelle sundhed og påvirkes ofte af sygdomme og uønsket graviditet.