xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Reglerne om maksimale ventetider blev overtrådt 29 gange i december

Regionerne har indberettet 29 overtrædelser af reglerne om maksimale ventetider for patienter med kræft- og hjertesygdom i december 2019.

31 JAN 2020

Reglerne om de maksimale ventetider er ikke overholdt:

  • 5 gange i Region Hovedstaden
  • 3 gange i Region Sjælland
  • 11 gang i Region Syddanmark
  • 9 gange i Region Midtjylland
  • 1 gang i Region Nordjylland

I Region Hovedstaden blev reglerne om de maksimale ventetider ikke overholdt i 5 tilfælde i december 2019. Patienterne ventede mellem 2 og 35 dage længere, end reglerne tillader. Det ene tilfælde skyldes en visitationsfejl, en anden en menneskelig fejl, mens 3 af tilfældene skyldes midlertidig manglende kapacitet. Regionen har oplyst, at patienterne er blevet informeret om, at patientrettigheden ikke har været overholdt.

I Region Sjælland blev reglerne om de maksimale ventetider overtrådt i 3 tilfælde. Patienterne ventede mellem 2 og 7 dage længere, end reglerne tillader. Overtrædelsen skyldes i 1 tilfælde en menneskelig fejl, mens 2 af tilfældene skyldes en midlertidig underbemanding. Regionen har oplyst, at patienterne vil blive kontaktet og informeret om overskridelsen.

Region Syddanmark har indberettet 11 overtrædelser af reglerne om maksimale ventetider for december 2019. Patienterne ventede mellem 5 og 46 dage længere, end reglerne tillader. Den ene overtrædelse skyldes en menneskelig fejl, mens de 10 andre skyldes en menneskelig fejl i forbindelse med en manuel gennemgang af patientlister som følge af en fejl i et IT-system. Desuden har regionen samtidig indberettet 4 overtrædelser for november 2019. Regionen har oplyst, at de har skærpet indsatsen. Patienterne er blevet informeret om fejlen og klagemuligheder.

I Region Midtjylland blev reglerne om de maksimale ventetider ikke overholdt i 9 tilfælde. Patienterne ventede mellem 2 og 32 dage længere, end reglerne tillader. 3 af tilfældene skyldes menneskelige fejl, mens 6 af tilfældene skyldes kapacitetsproblemer. Regionen har oplyst, at de involverede hospitaler har gennemgået forløbene, og at de har særligt fokus på at informere patienterne korrekt.

I Region Nordjylland blev reglerne om de maksimale ventetider overtrådt i 1 tilfælde i december 2019. Patienten ventede 6 dag længere, end reglerne tillader. Overtrædelsen skyldes en menneskelig fejl.

Ekstra indberetning for 2019

Region Sjælland har indberettet 5 yderligere overtrædelser af reglerne om de maksimale ventetider for perioden april til juni 2019. Patienterne ventede mellem 1 og 5 dage længere, end reglerne tillader. De 5 overtrædelser er kommet frem efter en audit gennemgang af en række forløb. Regionen har oplyst, at de vil kontakte patienterne og informere om overtrædelserne.

Region Midtjylland har indberettet 25 yderligere overtrædelser af reglerne om de maksimale ventetider for perioden april til juni og august til september 2019. Patienterne ventede mellem 1 og 9 dage længere, end reglerne tillader. Regionen har oplyst, at de 22 af de 25 ekstraindberetninger er forårsaget af implementeringen af IT-systemet LPR3, hvor afdelingerne ikke havde adgang til deres opfølgnings- og early warning-systemer. 2 andre tilfælde skyldes menneskelige fejl, mens den sidste fejl skyldes kapacitetsudfordringer.

Om de maksimale ventetider

Sundhedsministeriet indførte fra den 1. marts 2012 skærpede krav til regionernes indberetning om deres overholdelse af bekendtgørelsen om maksimale ventetider. De indebærer, at regionerne hver måned skal oplyse Sundhedsstyrelsen, om de har overholdt reglerne om de maksimale ventetider hos de konkrete patienter, der er blevet henvist til at blive udredt og behandlet for kræft samt visse hjertesygdomme.

Fremover vil regionernes indberetning af overtrædelser af reglerne om de maksimale ventetider blive offentliggjort ved opdatering af en tabel på Sundhedsstyrelsens hjemmeside den 25. i hver måned. Sundhedsstyrelsen vil desuden udarbejde en årsopgørelse af indberetningerne.

Se oversigt over maksimale ventider