xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny vejledning om lukkede radioaktive kilder

Sundhedsstyrelsen sender en ny vejledning om brug af lukkede radioaktive kilder i høring. Vejledningen udspringer af ny lovgivning på strålebeskyttelsesområdet, og formålet er at gøre det nemmere at forstå og leve op til de nye regler.

19 DEC 2019

En lukket radioaktiv kilde er radioaktivt materiale, der er permanent forseglet i en kapsel eller forekommer i fast form, så spredning af det radioaktive materiale normalt vil være forhindret.

”Vejledningen indeholder anvisninger til, hvordan virksomheder kan efterleve de regler, der blev indført med den nye lovgivning på strålebeskyttelsesområdet. Den gennemgår bl.a. regler for tilladelse og underretning og kravene om og til særlige kompetencepersoner. Og så omhandler den krav til udarbejdelsen af sikkerhedsvurderinger, som også blev indført med den nye lovgivning”, forklarer Haraldur Hannesson, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse.

Vejledningen vil erstatte Sundhedsstyrelsens vejledning om lukkede radioaktive kilder fra 2009. Den er rettet mod virksomheder i industrien, der anvender lukkede radioaktive kilder til ikke-medicinske formål, f.eks. til kalibrering, proceskontrol og fugtigheds- og densitetsmåling. Det kan f.eks. være kontrol af underlaget før asfaltering af veje, måling af stålpladers tykkelse eller kontrol af fyldehøjden i dåser.

Læs vejledningen på høringsportalen