xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny model skal skabe tryghed i behandlingsovergangen fra ung til voksen

Sundhedsstyrelsen har sendt anbefalinger for overgangen fra børne- og ungeområdet til voksenområdet i sygehusregi i høring. Anbefalingerne skal gøre overgangen lettere og mere tryg for både de unge patienter, pårørende og behandlere.

16 SEP 2019

For unge patienter kan det være en stor udfordring at gå fra at blive behandlet på en børne- og ungeafdeling til en voksenafdeling, når de fylder 18 år. 

Overgangen opleves ofte som meget brat, fordi tilgangene og procedurerne er anderledes på voksenafdelingerne, og fordi gruppen af medpatienter og behandlere er en anden.  Samtidig oplever de unge pludseligt større krav til, at de selv skal kunne håndtere deres sygdom og styre forløbet. 

”En utilstrækkelig overgang til en voksenafdeling kan i værste fald betyde, at den unge patient ikke følger behandlingen ordentligt, og dermed risikerer at få komplikationer. En vellykket overgang er derfor afgørende for, at den unges videre behandlingsforløb bliver vellykket,” siger Camilla Noelle Rathcke, centerchef i Sundhedsstyrelsen. 

Anbefalingerne er udarbejdet for at inspirere sundhedspersonalet til at planlægge et mere struktureret transitionsforløb, hvor både den unge og forældre og/eller centrale netværkspersoner forberedes i forhold til at håndtere overgangen til voksenområdet. Anbefalingerne skal samtidig sikre, at den unge med langvarig sygdom får støtte til at kunne håndtere sin egen sygdom og udvikler kompetencer, så den unge rustes til at tage vare på sig selv og tage ansvar for egen behandling.

”Der arbejdes allerede flere steder med gode transitionsforløb, og vi håber, at disse anbefalinger kan bidrage til at videreudvikle nuværende erfaringer og inspirere på tværs af specialer – så vi kan give den unge patient en tryg og glidende overgang til behandlingen i voksenregi”, siger Camilla Noelle Rathcke, centerchef i Sundhedsstyrelsen.  

Anbefalingerne er udarbejdet med udgangspunkt i to initiativer. Det ene handler om udvikling af en model for bedre overgange for unge med moderate til svære psykiske lidelser fra ”Aftale om satspuljen på sundhedsområdet for 2019-2022”. Det andet initiativ er en udvikling af anbefalinger for en god overgang fra børne- og ungeambulatoriet for unge med type1 diabetes, som er en del af Den Nationale Diabeteshandlingsplan fra 2017. Der er således tale om anbefalinger for transitionsforløb, der så vidt muligt kan anvendes på alle sygdomsområder indenfor somatik og psykiatri. 

Anbefalingerne er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med en bredt sammensat arbejdsgruppe. 

Anbefalingerne er i høring til og med 27. september. Høringsudkastet kan ses på høringsportalen.