xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Lad os skabe et trygt fest- og natteliv for de unge

Hjælp os med at passe på de unge. Sådan lyder opfordringen til landets borgmestre fra Danske Gymnasier og Sundhedsstyrelsen.

13 AUG 2019

En ny generation af unge har forladt folkeskolen for at starte på en ungdomsuddannelse. Det er for de fleste en spændende tid, men også en sårbar tid, hvor alkoholforbruget for mange tager fart. 

Derfor sender Sundhedsstyrelsen og Danske Gymnasier i dag et brev til landets borgmestre med en opfordring om, at kommunerne går med i en fælles indsats om at skabe et trygt natteliv for de unge.

I brevet opfordres kommunerne til at tage en snak med forældrene til udskolingselever i folkeskolen, inden skolerne overlader de unge til ungdomsuddannelserne.

”Gør forældrene til udskolingseleverne opmærksomme på, at deres forældrerolle er særlig vigtig, når de unge går fra folkeskolen til en ungdomsuddannelse. Det er vigtigt, at forældrene tager ansvaret på sig, tager stilling til alkohol, og laver nogle fornuftige aftaler med den unge om, hvor meget alkohol, det er i orden at drikke,” lyder opfordringen fra enhedschef Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen. 

Unge vil gerne have regler

Unges alkoholforbrug stiger markant ved overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelsen. Og faktisk synes mange unge selv, at der bliver drukket for meget og har efterlyst strammere regler for alkohol på deres uddannelse.

I undersøgelsen ”Alkohol – en undersøgelse om alkoholpolitikken på gymnasier og erhvervsskoler i Danmark”, som Megafon har lavet for Sundhedsstyrelsen, fremgår det klart, at de unge gerne vil have regler for alkohol. Over halvdelen synes, at der bliver drukket for meget på deres uddannelsessted, og tallet er steget fra 2017 til 2018. Samtidig efterlyser næsten halvdelen, 44 procent, at der skal være strammere regler for, hvor meget alkohol der bliver drukket på ungdomsuddannelserne.  

På de fleste gymnasier har man allerede taget initiativer til at sørge for nogle fornuftige rammer for, hvor meget der bliver drukket til fester og andre sociale arrangementer på skolerne. 96 procent af gymnasierne har en politik eller en kodeks, der sætter rammer for alkohol. 

Et fælles ansvar

Men kommunen har også en vigtig rolle at spille i forhold til at passe på de unge.

”De unge bevæger sig jo ikke kun på deres uddannelse. Når festen på skolen er slut, så skal de videre ud i byen og ud i nattelivet. Her er kommunen en vigtig aktør i forhold til at arbejde for et trygt natteliv for de unge”, siger Niels Sandø og peger i den sammenhæng på konkrete initiativer, som kommunerne kan sætte i værk: 

”Kommunen kan gå i dialog med bevillingsindehaverne og stille krav om, at de tager ansvar og sørger for en ansvarlig udskænkning til unge, hvor der ikke er hård markedsføring rettet til unge og hvor der ikke udskænkes alkohol til unge under 18 år”, siger Niels Sandø.

Brev til borgmestre

”Alkohol – en undersøgelse om alkoholpolitikken på gymnasier og erhvervsskoler i Danmark”