xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Nær kontakt og 'Anden kontakt'

Hvis du har været i kontakt med en smittet person, er du i risiko for at være blevet smittet. Du kan enten være det, vi kalder en 'nær kontakt' eller en 'anden kontakt'.

Særligt om børn: 

Der gælder andre anbefalinger for børn og elever i grundskoler (også efterskoler og frie fagskoler), i dagtilbud mv. samt i forbindelse med fritidsaktiviteter mv., som bliver nære kontakter. Find mere information her.

Børn som bliver nære kontakter til en smittet person i hjemmet anbefales at følge de generelle retningslinjer for nær kontakt, som beskrives nedenfor.

Nær kontakt

1. Hvad er en nær kontakt?

Du en er nær kontakt, hvis du har været tæt på en smittet person, i en af følgende perioder: 

 • Smittet person med symptomer: Fra 48 timer før personens symptomer startede og indtil 48 timer efter, at personens symptomer stoppede. 
 • Smittet person uden symptomer: Fra 48 timer før personen fik taget testen til 7 dage efter. 
 

Hvis du har været tæt på en smittet person i en af de ovennævnte perioder, er du en nær kontakt, hvis du samtidig opfylder mindst et af følgende kriterier:

 • Du bor sammen med en smittet person.
 • Du har haft direkte fysisk kontakt (fx ved kram) med en smittet person, eller direkte kontakt til sekreter fra en smittet person (fx blevet hostet eller nyst på af en smittet person eller har rørt ved personens brugte lommetørklæde eller mundbind m.v.).
 • Du har i mere end 15 minutter været tæt på en smittet person inden for 1 meter (fx ved samtale, ved middagsbordet, på arbejdspladsen mv.).

Du vil typisk få besked om, at du er nær kontakt ved at:

 • Blive kontaktet af den person, som er blevet smittet
 • Blive ringet op af Coronaopsporing, som hjælper smittede personer med opsporing af nære kontakter
 • Du bliver kontaktet i forbindelse med smittetilfælde på skoler, i dagtilbud, uddannelsesinstitutioner, på arbejdspladser m.v.

Er du i tvivl, om du er nær kontakt kan du ringe til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11.

2. Hvordan skal du forholde dig som nær kontakt?

Som nær kontakt kan du ikke vide, om du er smittet, før du er blevet testet. Gør følgende:

 1. Gå i selvisolation, hvis du ikke er færdigvaccineret eller tidligere smittet inden for de sidste 12 måneder
 2. Vær særligt opmærksom på hygiejne og rengøring
 3. Sørg for at blive testet med en PCR-test - som udgangspunkt to gange

 

Hvis du er nær kontakt og færdigvaccineret
Du betragtes som færdigvaccineret 14 dage efter sidste anbefalede vaccination. Hvis du efterfølgende får besked om, at du er nær kontakt, og du ikke har symptomer på COVID-19, behøver du ikke gå i selvisolation. Vi anbefaler dog stadig, at du bliver testet med en PCR-test på 4. og 6. dagen efter du sidst var i nær kontakt med den smittede person.

Hvis du får symptomer på COVID-19, skal du også gå i selvisolation.

Hvis du er nær kontakt og tidligere har været smittet med ny coronavirus
Hvis du har været testet positiv for ny coronavirus inden for de sidste 12 måneder og efterfølgende får besked om, at du er nær kontakt, behøver du ikke gå i selvisolation. Vi anbefaler stadig, at du bliver testet med en PCR-test på 4. og 6. dagen efter, at du sidst var i nær kontakt med den smittede person.

Hvis det er under 12 uger siden, at du fik taget din positive test, kan du også undlade at blive testet. Hvis du får symptomer på COVID-19, bør du altid gå i selvisolation og blive testet.

Ring til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11 for nærmere rådgivning.

Hvis du har et barn, som er blevet nær kontakt i skolen, i dagtilbud mv. eller i forbindelse med fritidsaktiviteter mv. kan du læse mere om test her.

3. Hvor mange gange skal du testes som nær kontakt?

Som nær kontakt skal du som udgangspunkt sørge for at blive testet med en PCR-test to gange: 

 • Første PCR-test skal tages tidligst 4 dage efter, at du sidst var i nær kontakt med den smittede person (dag 0).
 • Anden PCR-test skal tages 2 dage (dag 6) efter den første test. Det er vigtigt at få taget anden test, selvom den første test var negativ, for at være sikker på at du ikke er smittet.  

Vi anbefaler at du får taget en PCR-test hvis du er nær kontakt. Du kan først ophæve din selvisolation, når du har fået negativt svar på din anden test.

selvisolation - Sundhedsstyrelsen

NB! Klik på billedet for at se det i en større version.

Nogle gange skal du som nær kontakt testes på andre end beskrevet ovenfor. Det kan være, hvis du løbende er eller har været udsat for smitte, hvis du fx passer et barn som er smittet. Ring til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11 for mere information eller læs mere i pjecen:

Til dig, der er nær kontakt, til en person, der er smittet med ny coronavirus 

 

4. Hvordan bestiller du tid til test som nær kontakt?

For at bestille tid til en PCR-test som nær kontakt, skal du først kontakte Coronaopsporing for at få rådgivning og vejledning om, hvordan du skal forholde dig, hvor mange gange du skal testes og på hvilke dage. Du får samtidig henvisning til alle dine test.

 1. Ring til 32 32 05 11 for rådgivning og henvisning til dine tests.
 2. Herefter går du ind på coronaprover.dk bestiller tid til dine tests.

 

'Anden kontakt'

1. Hvad er en 'anden kontakt'?

Der kan være situationer, hvor du ikke opfylder kriterierne for at være nær kontakt, men hvor der alligevel er en risiko for, at du kan være smittet. Du er altså ikke en nær kontakt, men en ’anden kontakt’ til en smittet person. Det kan fx være i situationer, hvor der har været mange smittede til samme begivenhed, eller hvis der fx er flere smittede medarbejdere på et kontor, i en fabrikshal mv.  

Du kan fx også få at vide gennem Smitte│stop appen, at du er 'anden kontakt'

Som ’anden kontakt’ anbefales du umiddelbart at blive testet med en PCR-test eller en hurtigtest hurtigst muligt. Der kan dog være specifikke situationer, hvor Coronaopsporing vurderer, at det er mere hensigtsmæssigt med andre testtidspunkter. Ring til Coronaopsporing på tlf. 32 32 11 05 for råd og vejledning.

Du kan få et overblik over, hvor du kan få en gratis test på coronasmitte.dk 
Hvis du ikke har symptomer på COVID-19, behøver du ikke gå i selvisolation som ’anden kontakt’, men du anbefales at være særligt opmærksom på de generelle, smitteforebyggende anbefalinger, indtil du har fået svar på din test. 

Vi anbefaler også, at du bliver testet som ’anden kontakt’, selvom du er blevet vaccineret eller tidligere har været smittet.

Du vil typisk få besked om, at du er anden kontakt ved at

 • Du får besked via Smitte│stop appen
 • Blive kontaktet af en person, du kender, som er blevet testet positiv.
 • Blive kontaktet af ledelsen på din arbejdsplads/uddannelse/anden institution eller Coronaopsporing
 

2. Hvordan skal du forholde dig, som 'anden kontakt'?

 • Bliv som udgangspunkt testet hurtigst muligt. Du kan få taget en hurtigtest eller en PCR-test. Du kan bestille tid til en PCR-test på coronaprover.dk. Flere testecentre tilbyder også PCR-test uden, at du skal bestille tid i forvejen (walk-in). Der kan dog være specifikke situationer, hvor Coronaopsporing vurderer, at det er mere hensigtsmæssigt, at du bliver testet på andre tidspunkter. Ring til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11 for råd og vejledning.
 • Du behøver ikke gå i selvisolation og kan godt gå på arbejde, uddannelse, mv. hvis du i øvrigt ikke har symptomer på COVID-19. Du bør dog begrænse antallet af personer, du ses med, indtil du har fået dit testresultat.  
 • Du skal være særligt opmærksom på, om du udvikler symptomer, og huske de generelle smitteforebyggende anbefalinger som god håndhygiejne og at holde afstand.

Vi anbefaler også, at du bliver testet som ’anden kontakt’, selvom du er blevet vaccineret eller tidligere har været smittet med ny coronavirus.

 
Opdateret 04 OKT 2021