xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Generelle råd

Sundhedsstyrelsens generelle råd forebygger effektivt smittespredning i samfundet.

Det bedste, du kan gøre for at forebygge smittespredning, er at følge vores 6 generelle råd om smitteforebyggelse og indtænke dem ind i alt, hvad du foretager dig – i hjemmet, i offentligheden, i skolen og på arbejdspladsen.

Hvis der er ét af rådene, som du ikke kan overholde, så vær ekstra påpasselig med at overholde de andre. Som voksen bør du også hjælpe børn til at overholde rådene.

Du bør desuden forsøge at begrænse din sociale omgang med andre, både i forhold til hvor mange du mødes med, hvor længe I er sammen og hvor mange forskellige personer du ser. 

Efterårs- og vintersæsonen betyder, at vi rykker mere indendørs, hvorfor der ud over fokus på hygiejne og rengøring, også bør være øget fokus på udluftning og ventilation, som et supplement til de generelle råd. 

Læs pjecen: 

COVID-19: Forebyggelse af smittespredning 

 

Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd

1. Gå i selvisolation hvis du har symptomer på COVID-19, er testet positiv eller er nær kontakt til en person smittet med ny coronavirus

Du skal gå i selvisolation, hvis du er testet positiv for ny coronavirus, eller hvis du får symptomer på COVID-19. Bliv også hjemme hvis du kun har milde symptomer, eller er i tvivl om du er syg.

Lad være med at mødes med personer, som du ikke bor sammen med, og undgå tæt kontakt med personer, som du bor sammen med. Hvis du har symptomer, men ikke føler dig så syg, at du har behov for at tale med din læge, kan du nu selv booke tid til test direkte på coronaprover.dk.  Hvis du føler dig så syg, at du har brug for at tale med en læge, eller dine symptomer bekymrer dig, skal du ringe til din læge. Din læge kan vurdere, om du skal testes og undersøges af en sundhedsperson i en lokal COVID-19 vurderingsklinik med det samme. 

I hjemmet skal du være særlig opmærksom på at holde god hygiejne og på rengøring. Du skal blive i selvisolation indtil 48 timer efter, at dine symptomer er forsvundet.

Du skal også gå i selvisolation, hvis du får at vide, at du har været nær kontakt til en person, der er testet positiv for ny coronavirus. 

Læs pjecerne:

Til dig, der har symptomer på COVID-19

Til dig, der er testet positiv for ny coronavirus

Til dig, der er nær kontakt til en person, der er testet positiv or ny coronavirus

 

2. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit

God håndhygiejne er en effektiv metode til at forebygge kontaktsmitte mellem genstande, hænder og ansigt.

Håndvask og hånddesinfektion med håndsprit virker lige godt. Dog anbefales håndvask altid ved synligt snavs på hænder, ved fugtige hænder, efter toiletbesøg, efter bleskift og før håndtering af madvarer. Håndsprit virker nemlig kun ordentligt, når hænderne er tørre og ikke er synligt snavsede.

Husk også at hjælpe dine børn med at holde god håndhygiejne.

Læs pjecen

Håndhygiejne

Se filmene

Vask hænder og beskyt dig selv og andre

Vask hænder for børn

Vask hænder sang

Vask hænder-rap med Chapper

3. Host eller nys i dit ærme

Såkaldt ”god hosteetikette” forebygger både dråbesmitte og kontaktsmitte.

Derfor er anbefalingerne:

  • Host ned i dit ærme eller i et papirlommetørklæde. Vask eller afsprit hænderne bagefter.
  • Hvis du kommer til at hoste ned i dine hænder, så vask eller afsprit hænderne bagefter.

4. Undgå håndtryk, kindkys og kram

Kontaktsmitte er formentlig den væsentligste smittekilde fra personer, som er syge selvom de ikke har symptomer. Derfor anbefaler vi, at du begrænser fysisk kontakt til andre – fx håndtryk, kindkys og kram – også selvom du ikke har symptomer.

5. Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og på arbejdspladsen

Risikoen for kontaktsmitte er størst fra overflader, som mange andre rører ved, fx håndtag, gelændre, kontakter, trykknapper, tastaturer, armlæn, bordkanter, legetøj, redskaber, vandhaner, toiletter osv.

Rengør sådanne ”kontaktpunkter” ofte og grundigt med almindelige rengøringsmidler og evt. desinfektionsmiddel.

6. Hold afstand – og bed andre tage hensyn

Dråbesmitte kan ske, hvis du befinder dig tæt på en smittet person, som hoster, nyser eller lignende. Vi anbefaler derfor, at du generelt holder mindst 1 meters afstand til andre, dog mindst 2 meter i særlige situationer, fx til personer, som er eller kan være smittede med ny coronavirus, til personer i øget risiko samt i situationer med øget risiko for dråbesmitte (fx ved sang, råb eller fysisk anstrengelse).

Opdateret 21 OKT 2020