xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Husk den gode hygiejne – så er du bedre rustet, hvis sygdommen abekopper kommer til Danmark

De seneste uger er der i flere europæiske lande konstateret tilfælde af abekopper blandt mennesker. Der er endnu ikke set tilfælde i Danmark, men det er muligt, at det vil forekomme. I det tilfælde har Sundhedsstyrelsen udarbejdet retningslinjer for, hvordan abekopper skal håndteres i det danske sundhedsvæsen. Vi frygter ikke udbredt spredning af sygdommen her i landet.

20 MAJ 2022

Siden den 7. maj er der i flere europæiske lande fundet flere tilfælde af abekopper, med feber og knopper eller blærer på kroppen. Der er indtil nu mere end 20 bekræftede og mere end 50 mistænkte tilfælde på tværs af Europa, herunder i Storbritannien, Portugal, og Sverige.

Sygdommen har været kendt i Afrika i mange år, men ses kun meget sjældent i Europa.

Der er ikke hidtil set tilfælde i Danmark, men da sygdommen er relativt ukendt her i landet, har sundhedsmyndighederne udarbejdet retningslinjer, så alle i sundhedsvæsenet ved, hvordan de skal håndtere sygdommen, hvis der skulle komme tilfælde. 

Abekopper viser sig typisk med blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler. Sygdommen er normalt mild, varer omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt. 

Smitte mellem mennesker sker ved nær kontakt, og abekopper vurderes ikke at være meget smitsomt. Smitten overføres typisk blandt personer, der bor sammen. De nuværende tilfælde i Europa med smitte har primært været blandt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd, og som har været ude at rejse. Sygdomsforløbene har generelt været milde.

”Noget tyder på, at smitten især findes blandt mænd, der har sex med mænd, derfor har vi kontaktet blandt andet AIDS-fondet og LGBT+ Danmark og bedt dem hjælpe os med at få skabt opmærksomhed i de grupper om, at der lige i øjeblikket er særlig grund til at være opmærksom på de gode råd om hygiejne og brug af beskyttelse under samleje”, fortæller enhedschef Bolette Søborg

Der er ikke særlige anbefalinger til borgere specifikt i forhold til at forebygge smitte mod abekopper, men anbefalingerne om god hygiejne med hyppig håndvask med vand og sæbe eller håndsprit gælder fortsat, ligesom vi opfordrer til at dyrke sikker sex. Abekopper smitter ved tæt kontakt og ved for eksempel at dele tøj eller sengetøj med personer, der er syge med abekopper. 

”Vi forventer ikke, at der kommer udbredt spredning af abekopper i Danmark, men vi er opmærksomme på, at der kan komme enkelte tilfælde i Danmark. Derfor giver vi sundhedspersonale i hele landet information om, hvilke symptomer, de skal være opmærksomme på, hvad de skal bruge af værnemidler, og hvordan de skal indberette sygdommen,” siger Bolette Søborg.

Sundhedsstyrelsen følger situationen tæt og følger de overordnede retningslinjer, som kommer fra WHO og EU. Sundhedsstyrelsen er desuden i kontakt med de øvrige europæiske lande og holder øje med deres tiltag på området. 

Retningslinjer for håndtering af abekopper i Danmark

Læs om abekopper

 

Udgivet 20. maj 2022 kl. 14.01 - opdateret 20. maj 2022 kl. 14.16