Materialer til skole-hjem-samarbejde
Herunder kan du finde materialer, der støtter samarbejdet mellem skole og hjem i forebyggelsen af børn og unges brug af tobaks- og nikotinprodukter.
Hvilke materialer skal du bruge?
Materialerne henvender sig til 5.-9. klassetrin. Klassetrinene er vejledende, da der kan være stor forskel på, hvilke erfaringer børn og unge har med tobak og nikotin helt ned på klasseniveau. Det betyder, at udbredelsen af produkterne kan være stor i én klasse, mens den kan være mindre i en anden klasse på samme klassetrin i samme lokalområde.
Der er en vigtig balance mellem på den ene side at oplyse om tobak og nikotin og de konsekvenser, der kan være ved at bruge produkterne, og på den anden side ikke inspirere børn og unge til at bruge produkterne. Derfor er det vigtigt, at børn og unge, som endnu ikke har stiftet bekendtskab med nikotin i deres hverdag og fællesskaber, ikke introduceres for og inspireres til at bruge produkterne.
Det er op til dig som fagperson at vurdere, om det er aktuelt at tale med eleverne om tobak og nikotin, eller om snakken udelukkende skal handle om fællesskab og sociale dynamikker. Her er det vigtigt, at du som fagperson tager højde for, i hvilken udstrækning de unge har erfaring med tobaks- og nikotinprodukter, og hvor udbredte produkterne er lokalt.
Du kan frit vælge at bruge alle materialerne eller blot dem, du vurderer, der giver mening at arbejde med i lige netop den klasse eller gruppe af børn og unge, du arbejder med. Materialerne kan bruges uafhængigt af hinanden og i den rækkefølge, der giver mest mening for dig – der er ingen fastlagt rækkefølge. De korte dilemmafilm kan for eksempel bruges som samtalestartere og kombineres med dialogkort, plakater eller klassekontrakter.