xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Nikotin og unge

Tal med dit barn om røg og nikotin

 

Flere børn og unge bruger nikotinprodukter som nikotinposer, vapes, snus og puff bars. Det gælder både piger og drenge. Mange bruger produkterne, selvom de ikke tidligere har røget cigaretter.

Men nikotin er ikke for børn, og som forælder har du stor indflydelse på dit barns holdning til og brug af nikotin. Børn og unge er mindre tilbøjelige til at bruge tobaks- og nikotinprodukter, hvis de taler og har klare aftaler med deres forældre om nikotin.

Du behøver ikke være ekspert. Det er vigtigere, at du er tydelig om din egen holdning, så dit barn ved, hvor du står, end at du ved alt om nikotin og de forskellige produkter.

Fem gode råd til at starte dialogen med dit barn

Vær tydelig

Sørg for, at dit barn ikke er i tvivl om, hvad du mener om nikotinprodukter.

Tal med dit barn om nikotinprodukter

Tal jævnligt med dit barn om nikotinprodukter, men gør det uden løftede pegefingre.

Tal med andre forældre og lærere

Sørg for at lave fælles aftaler om nikotinprodukter i klassen. Det er ikke tilladt for elever at bruge tobaks- og nikotinprodukter i skoletiden, så et forældremøde kan være en god anledning.

Lav en aftale med dit barn

Lav en aftale med dit barn om, at det ikke vil begynde at bruge nikotinprodukter.

Gør hjemmet røg- og nikotinfrit

Lad være med at bruge nikotin, når du er sammen med dit barn, og gem dine egne eller andres produkter med nikotin væk.

Kender du Forældreguiden?

I guiden får du gode råd til, hvordan du kan tale med dit barn om tobak og nikotin, og du bliver klædt på med viden om forskellige produkter, og hvordan de påvirker børn og unge. Du kan også blive klogere på, hvordan du kan støtte dit barn i at blive nikotinfri.

Hent guiden

 

Nikotin er skadeligt for dit barn

Nikotin er skadeligt for udviklingen af den unge hjerne. Forskning peger på, at brugen af nikotin i ungdommen kan give permanente skader på hjernen, nedsætte koncentrationsevnen, og at der ser ud til at være en sammenhæng mellem brug af nikotin og udvikling af psykisk sygdom som angst, depression og stress.

Nikotin er stærkt afhængighedsskabende, og det kan være svært at stoppe med at bruge nikotin, når man først er startet.

Skal nikotin på dit barns skoleskema?

Fællesskaber og sociale dynamikker påvirker unges brug af tobaks- og nikotinprodukter. Derfor har Sundhedsstyrelsen udviklet en række materialer til forældre, fx en forældrekontrakt, hvor forældre i fællesskab kan indgå en aftale om klassens fælles røg- og nikotinfrie aftaler.
Læs mere

 

 

Dilemmafilm: Sådan kan dilemmaerne se ud

Dilemmafilmene zoomer ind på nogle af de dilemmaer, børn og unge kan opleve i en tid, hvor fællesskabet får større og større betydning. Der er forventninger både fra dem selv og andre, og de får i højere grad brug for at sætte grænser over for venner og jævn­aldrende. Det kan føles som om, der er meget på spil, og argumenter for og imod, kæmper løs i hjernen.

Hvad betyder det at være en god ven?

Hvordan siger man nej, når man før har sagt ja?

Hvordan siger man nej på en god måde?

 

Har dit barn brug for hjælp til at slippe af med nikotinen?

Det er nemt at blive afhængig af nikotin og svært at stoppe. Der findes mange måder at få hjælp til at slippe nikotinen, men sandsynligheden for at blive varigt nikotinfri er størst, hvis man får professionel hjælp af en stoprådgiver. Som forælder kan du hjælpe dit barn til at få professionel hjælp. I kan f.eks. kontakte Stoplinjen, undersøge mulighederne for hjælp i jeres kommune og downloade Kvit, Kræftens Bekæmpelses app til ryge- og nikotinstop. 

Vil du vide mere?

Få mere viden om tobak og nikotin, bliv klogere på din teenagers sundhed og trivsel og finde konkrete værktøjer til en god relation og dialog om tobak og nikotin.