xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
English

Kontakt­opsporing og nære kontakter

Hvis du bliver testet positiv for ny coronavirus, er det vigtigt at identificere dem, du har været i tæt kontakt med, så vi også kan få dem testet. Det kaldes ”kontaktopsporing”.

Kontaktopsporing er helt centralt i forhold til at mindske smittespredningen, bryde smittekæder, og bevare kontrollen over epidemien i Danmark.

Nære kontakter

Hvis du er smittet med ny coronavirus, kan du også smitte andre, selv om du ikke selv har symptomer. Det gælder både, selv om du aldrig udvikler symptomer, og i perioden op til du evt. udvikler de første symptomer.

Det er derfor, det er så vigtigt, at vi får identificeret dine nære kontakter, altså de personer, som du har været tæt på og som måske nu selv er smittede. Selvom de ikke føler sig syge eller har symptomer, bør de testes og isolere sig selv, så de ikke risikerer at bringe smitten videre.

Nære kontakter og kontaktopsporing

Definition af nære kontakter

Du bliver betragtet som en nær kontakt, hvis du har haft kontakt med en person, der er testet positiv for ny coronavirus, i den periode, hvor personen har været smitsom.

For personer med symptomer vil det sige i perioden fra 48 timer før symptomerne startede og indtil 48 timer efter symptomerne er ophørt. Hvis den smittede person ikke har haft symptomer, drejer det sig om perioden fra 48 timer før til 7 dage efter, at personen fik taget testen.

Du er nær kontakt til en smittet person, hvis du:

  • Bor sammen med en person, som er smittet.
  • Har haft direkte fysisk kontakt (fx kram) med en smittet person.
  • Har haft ubeskyttet og direkte kontakt til smittefarlige sekreter fra en smittet person (fx et brugt lommetørklæde).
  • Har haft tæt ”ansigt-til-ansigt” kontakt med inden for 1 meter i mere end 15 minutter med en smittet person (fx ved en samtale med personen).
  • Er sundhedspersonale eller andre, som har deltaget i pleje/behandling af en smittet person, og du ikke har benyttet de anbefalede værnemidler.

Hvis du har overholdt Sundhedsstyrelsens generelle råd, vil der være meget få personer, som du har været i nær kontakt med.

Kontaktopsporing af nære kontakter

Hvis du har været i nær kontakt med en smittet person, kan du enten blive kontaktet af personen selv, af en medarbejder fra Coronaopsporing eller via appen smitte|stop.

Ved udbrud på institutioner, i skoler m.v., kan du også blive informeret via personalet eller ledelsen.

Anbefalinger til nære kontakter

Hvis du får besked om, at du er nær kontakt til en person, som er testet positiv for ny coronavirus, bør du hurtigst muligt blive testet – også selv om du ikke har symptomer.

Som nær kontakt kan du ikke vide, om du er smittet, før du er blevet testet. Derfor skal du opføre dig som om, at du er smittet, indtil du har svar på testen, dvs.:

  1. Gå i selvisolation
  2. Være særligt opmærksom på at holde god hygiejne
  3. Være særligt opmærksom på grundig og hyppig rengøring

Hold godt øje med, om du udvikler symptomer på COVID-19. Anvend mundbind, hvis du er nødt til at bryde din selvisolation kortvarigt, fx i forbindelse med at du skal testes.

Læs om, hvordan du anvender mundbind i pjecen Brug af mundbind.

Læs mere i:

Til dig, der er nær kontakt til en person, der er smittet med ny coronavirus

Hvis der er tilfælde af smitte med ny coronavirus på dit barns skole eller institution, kan du læse mere i pjecen:

Information til forældre ved tilfælde af COVID-19 i dagtilbud, skole eller andre tilbud til børn og unge

Hvis du testes positiv for ny coronavirus, bør du forholde dig i henhold til anbefalingerne for personer, som er testet positiv, uanset om du har symptomer eller ej.

Opdateret 23 JUN 2020