xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Nær kontakt og 'Anden kontakt'

Hvis du har været i kontakt med en smittet person, er du i risiko for at være blevet smittet. Du kan enten være det, vi kalder en 'nær kontakt' eller en 'anden kontakt'.

Særligt om nære kontakter til personer, der har rejst i lande med virusvarianten Omikron 

Med den nye virusvariant Omikron skærper Sundhedsstyrelsen midlertidigt anbefalingerne om isolation og test for nære kontakter til smittede personer og mistænkt smittede personer, der er indrejst i Danmark fra den 16. november 2021 fra lande, hvor er der rejserestriktioner pga. denne virusvariant. Nære kontakter til de nære kontakter skal også opspores, isoleres og testes. Dette gælder alle uanset vaccinationsstatus eller tidligere smitte. 

Se oversigt over lande med bekymrende virusvarianter

Er du nær kontakt til en person, som er smittet eller mistænkt smittet med Omikron varianten, så:

 • Gå i selvisolation, uanset om du er vaccineret eller tidligere smittet med ny coronavirus 
 • Bliv PCR-testet­­­­­­⁎ på dag 1, 4, og 6 efter, du sidst var i kontakt med den smittede eller mistænkt smittede person.
 • Selvisolationen kan ophæves igen efter negativt svar på den sidste PCR-test på 6.dagen.

Er du nær kontakt til en nær kontakt til en person, som er smittet eller mistænkt smittet med Omikron varianten, så:

 • Gå i selvisolation, uanset om du er vaccineret eller tidligere smittet med ny coronavirus
 • Bliv PCR-testet⁎­­­­­­ på dag 1, 4 og 6 efter, du sidst var i kontakt med den person, som er nær kontakt til den smittede.  
 • Selvisolationen kan ophæves igen efter negativt svar på den sidste PCR-test på 6.dagen.

Er du i tvivl?

Ring til Coronaopsporing under Styrelsen for Patientsikkerhed på tlf. 32 32 05 11 for råd og vejledning.

Har du tidligere været smittet med COVID-19, og er det under 12 uger siden, du blev testet positiv, behøver du ikke at blive testet. Du kan ophæve din isolation efter 7 dage. Hvis du får symptomer på COVID-19 anbefales du at blive PCR-testet hurtigst muligt.

Læs desuden

Nye skærpede retningslinjer for smitteopsporing Omikron - Sundhedsstyrelsen

 

Læs mere om nære kontakter på coronasmitte.dk

Her finder du information om, hvornår du betragtes som en nær kontakt til en smittet med coronavirus, og hvordan du skal forholde dig til test og isolation.

Coronasmitte.dk


Nær kontakt

1. Hvad er en nær kontakt?

Du en er nær kontakt, hvis du har været tæt på en smittet person, i en af følgende perioder: 

 • Smittet person med symptomer: Fra 48 timer før personens symptomer startede og indtil 48 timer efter, at personens symptomer stoppede. 
 • Smittet person uden symptomer: Fra 48 timer før personen fik taget testen til 7 dage efter. 
 

Hvis du har været tæt på en smittet person i en af de ovennævnte perioder, er du en nær kontakt, hvis du samtidig opfylder mindst et af følgende kriterier:

 • Du bor sammen med en smittet person.
 • Du har haft direkte fysisk kontakt (fx ved kram) med en smittet person, eller direkte kontakt til sekreter fra en smittet person (fx blevet hostet eller nyst på af en smittet person eller har rørt ved personens brugte lommetørklæde eller mundbind m.v.).
 • Du har i mere end 15 minutter været tæt på en smittet person inden for 1 meter (fx ved samtale, ved middagsbordet, på arbejdspladsen mv.).

Du vil typisk få besked om, at du er nær kontakt ved at:

 • Blive kontaktet af den person, som er blevet smittet
 • Blive ringet op af Coronaopsporing, som hjælper smittede personer med opsporing af nære kontakter
 • Du bliver kontaktet i forbindelse med smittetilfælde på skoler, i dagtilbud, uddannelsesinstitutioner, på arbejdspladser m.v.

Er du i tvivl, om du er nær kontakt kan du ringe til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11.

2. Hvad anbefales du at gøre som nær kontakt?

Hvis du er nær kontakt og er færdigvaccineret­ eller tidligere smittet inden for de 
seneste 6 måneder⁎⁎­­:

 • Behøver du ikke at gå i selvisolation. Husk stadig at følge Sundhedsstyrelsens gode råd til 
  at forebygge smitte.
 • Bliv testet med en PCR-test som udgangspunkt­­­⁎⁎⁎ to gange på henholdsvis 4.- og 6.-dagen efter sidste kontakt til den smittede person. Hvis du får symptomer på COVID-19, skal du straks gå i selvisolation (se side 9) og blive testet med det samme.
 • Hvis du tester positiv på en af dine tests, skal du straks gå i selvisolation (se side 9). Læs også mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Hvis du er nær kontakt og hverken er færdigvaccineret­ eller tidligere smittet inden 
for de seneste 6 måneder­­⁎⁎:

 • Gå straks i selvisolation
 • Bliv testet med en PCR-test som udgangspunkt­­­⁎⁎⁎ to gange på henholdsvis 4.- og 6.- dagen efter sidste kontakt til den smittede person. Bliv testet med en PCR-test med det samme, hvis du får symptomer på COVID-19.
 • Selvom din første PCR-test er negativ, skal du fortsætte din selvisolation. Du kan ophæve din selvisolation, når du får et negativt svar på din sidste PCR-test (se side 6).
 • Hvis du tester positiv på en af dine tests, skal du blive i selvisolation (se side 9). Læs også mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
­⁎ Du er færdigvaccineret 14 dage efter andet stik. 
­­⁎⁎ Er det under 12 uger siden, du blev testet positiv for COVID-19, behøver du ikke at blive testet. Du kan nemlig stadig teste positiv i denne periode, selvom du er blevet rask og ikke længere smitter. Hvis du får symptomer på COVID-19 anbefales du dog test. 
⁎⁎⁎­­­ I særlige tilfælde kan der gælde andre anbefalinger for både antal og tidspunkt for test. Det kan fx være, hvis du bor sammen med en smittet person og løbende er udsat for smitte, fx hvis du passer et smittet barn. 


Ring til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11 for nærmere rådgivning.
 

3. Hvor mange gange skal du testes som nær kontakt?

Som nær kontakt anbefales du som udgangspunkt at blive testet med en PCR-test to gange: 

 • Første PCR-test skal tages tidligst 4 dage efter, at du sidst var i nær kontakt med den smittede person (dag 0). Den første PCR-test tages for at komme hurtigst muligt i gang med kontaktopsporingen, hvis din test er positiv.
 • Anden PCR-test skal tages 2 dage (dag 6) efter den første test. Anden PCR-test tages 2 dage efter den første PCR-test. Det vil sige 6 dage efter du sidst var i kontakt med den smittede. Selvom din første PCR-test var negativ, er det vigtigt at få taget den anden PCR-test for at være sikker på, du ikke er smittet 

Hvis du er i isolation fordi du hverken er færdigvaccineret eller tidligere smittet inden for de seneste 6 måneder kan du først ophæve din selvisolation, når du har fået negativt svar på din anden test. 

selvisolation - Sundhedsstyrelsen

NB! Klik på billedet for at se det i en større version.

Nogle gange skal du som nær kontakt testes på andre end beskrevet ovenfor. Det kan være, hvis du løbende er eller har været udsat for smitte, hvis du fx passer et barn som er smittet. Ring til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11 for mere information eller læs mere i pjecen:

Til dig, der er nær kontakt, til en person, der er smittet med ny coronavirus 

 

4. Hvordan bestiller du tid til test som nær kontakt?

For at bestille tid til en PCR-test som nær kontakt, skal du først kontakte Coronaopsporing for at få rådgivning og vejledning om, hvordan du skal forholde dig, hvor mange gange du skal testes og på hvilke dage. Du får samtidig henvisning til alle dine test.

 1. Ring til 32 32 05 11 for rådgivning og henvisning til dine tests.
 2. Herefter går du ind på coronaprover.dk bestiller tid til dine tests.

 

'Anden kontakt'

1. Hvad er en 'anden kontakt'?

Der kan være situationer, hvor du ikke opfylder kriterierne for at være nær kontakt, men hvor der alligevel er en risiko for, at du kan være smittet. Du er altså ikke en nær kontakt, men en ’anden kontakt’ til en smittet person. Det kan fx være i situationer, hvor der har været mange smittede til samme begivenhed, eller hvis der fx er flere smittede medarbejdere på et kontor, i en fabrikshal mv.  

Du kan fx også få at vide gennem Smitte│stop appen, at du er 'anden kontakt'

Som ’anden kontakt’ anbefales du umiddelbart at blive testet med en PCR-test eller en hurtigtest hurtigst muligt. Der kan dog være specifikke situationer, hvor Coronaopsporing vurderer, at det er mere hensigtsmæssigt med andre testtidspunkter. Ring til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11 for råd og vejledning.

Du kan få et overblik over, hvor du kan få en gratis test på coronasmitte.dk 
Hvis du ikke har symptomer på COVID-19, behøver du ikke gå i selvisolation som ’anden kontakt’, men du anbefales at være særligt opmærksom på de generelle, smitteforebyggende anbefalinger, indtil du har fået svar på din test. 

Vi anbefaler også, at du bliver testet som ’anden kontakt’, selvom du er blevet vaccineret eller tidligere har været smittet.

Du vil typisk få besked om, at du er anden kontakt ved at

 • Du får besked via Smitte│stop appen
 • Blive kontaktet af en person, du kender, som er blevet testet positiv.
 • Blive kontaktet af ledelsen på din arbejdsplads/uddannelse/anden institution eller Coronaopsporing
 

2. Hvordan skal du forholde dig, som 'anden kontakt'?

 • Bliv som udgangspunkt testet hurtigst muligt. Du kan få taget en hurtigtest eller en PCR-test. Du kan bestille tid til en PCR-test på coronaprover.dk. Der kan dog være specifikke situationer, hvor Coronaopsporing vurderer, at det er mere hensigtsmæssigt, at du bliver testet på andre tidspunkter. Ring til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11 for råd og vejledning.
 • Du behøver ikke gå i selvisolation og kan godt gå på arbejde, uddannelse, mv. hvis du i øvrigt ikke har symptomer på COVID-19. Du bør dog begrænse antallet af personer, du ses med, indtil du har fået dit testresultat.  
 • Du skal være særligt opmærksom på, om du udvikler symptomer, og huske de generelle smitteforebyggende anbefalinger som god håndhygiejne og at holde afstand.

Vi anbefaler også, at du bliver testet som ’anden kontakt’, selvom du er blevet vaccineret eller tidligere har været smittet med ny coronavirus.

 
Opdateret 24 NOV 2021