xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Rammer om måltidet

Plejecenter på Bornholm inviterer til eksotisk spisning

På Nørremøllecentret på Bornholm bliver det almindelige aftensmåltid en gang om måneden udskiftet med en temaften med underholdning og udenlandske retter. De særlige aftener har givet beboerne og deres familier mindeværdige oplevelser sammen.

Opdateret 11 OKT 2021
Indisk, spansk og thailandsk mad.
 
Beboerne på Nørremøllecentret på Bornholm får ekstraordinære madoplevelser en gang om måneden, når plejecenteret inviterer dem og deres familier på særlige temaaftener med underholdning og udenlandske retter. 
 
En temaaften tager udgangspunkt i et lands madkultur, og der serveres altid tre retter. Der bliver derudover arrangeret underholdning, som passer til temaet. Da Nørremøllecentret afholdt temaaften om Spanien, serverede de pølse, oste og oliven til forret, paella til hovedret og crema catalana til dessert. Under måltidet spillede en lokal musiker på guitar for at skabe en sydlandsk og festlig stemning.  
 
Det er frivilligt at deltage i den særlige madaften. Arrangementet er fælles for alle afdelinger og finder sted i et selskabslokale på plejecenteret. I gennemsnit vælger 45 beboere, svarende til ca. halvdelen, at deltage i arrangementerne. De beboere, der ikke ønsker at deltage, får serveret almindelig aftensmad på afdelingerne.
 

Planlægningen af den særlige madaften består af seks trin

nummer et

Kokkene planlægger temaet og sammensætter menuen 

Tre uger før afholdelsen planlægger kokkene den særlige madaften, hvor de finder retter, der passer til temaet, og bestiller råvarerne.
nummer to

Pædagogen arrangerer underholdning og handler ind

Kokkene informerer pædagogen om temaet for aftenen. Pædagogen finder underholdning, der understøtter temaet. Pædagogen handler også tilbehør ind, der passer til teamet, fx drikkevarer eller pynt.
nummer tre

Beboerne og deres familier melder sig til

Pædagogen præsenterer temaet og menuen for den særlige madaften på et beboermøde. Derefter hænger pædagogen løbesedler op i opholdsstuerne, hvor tema, menu og dato står angivet. Beboerne tilmelder sig enten til pædagogen eller plejepersonalet. Tilmeldingsfristen er cirka en uge før, arrangementet finder sted. Beboerne spørger selv deres familier, om de vil deltage. Familier kan tilmelde sig via beboeren, gennem pædagogen eller plejepersonalet.
nummer fire

Kokke forbereder retterne dagen før

To kokke forbereder retterne til madaftenen dagen før. De laver fx dessert og stiller den på køl. På den måde har kokkene også tid til at tilberede mad til de af plejehjemmets beboere, som ikke ønsker at deltage i den eksotiske madaften.
nummer fem

Plejepersonalet pynter op til madaftenen og tager imod gæsterne

Om formiddagen dækker plejepersonalet borde med dug, kunstige lys, servietter og blomster. Derudover pynter pædagogen lokalet med pynt, der passer til temaet. Der var fx kulørte lamper, da temaet var Thailand. Plejepersonalet følger beboerne og deres familier ned til selskabslokalet kl. 17.30.

Kokkene byder velkommen og afvikler madaftenen

Når beboerne og deres familier ankommer, tager kokkene imod dem iført kokkeuniform for at give dem en følelse af at være på restaurant. Kokkene byder velkommen og præsenterer retterne, mens plejepersonalet serverer maden på tallerkener. Mens beboerne og familien spiser, bliver underholdningen gennemført. Når arrangementet er afviklet, rydder plejepersonalet af. Efter maden spørger kokkene om beboernes mening om maden og eventuelle forslag til andre temaaftener.

Beboere ønskede sig anderledes mad

På det månedlige beboermøde ytrede nogle beboere, at de savnede udenlandske retter med nye smage. Det fik kokkene og pædagogen på Nørremøllecentret til at starte de særlige madaftener. De var dog i tvivl om, hvorvidt tiltaget ville blive en succes, da beboerne normalvis ikke har for vane at nyde stærk mad og nye smage. Det var derfor en glædelig overraskelse, da halvdelen af beboerne tilmeldte sig til den første temaaften om Thailand.

 

”Beboerne er virkelig glade for det. De nyder, at der sker noget anderledes. Det er blevet en festaften, som de virkelig ser frem til.”
- Morten Palsby, Kok på Nørremøllecentret

Gode råd fra Nørremøllecentret

gode råd

  • Grib beboernes idéer og prøv dem af. Det kan være en god idé at inddrage beboerne og høre deres forslag til temaer og mad.
  • Arrangér underholdning, der passer til madaftenens tema. Det er med til at skabe en festlig ramme og stemning.
  • Invitér beboernes familier med. Beboerne sætter pris på, at de kan dele oplevelsen med deres kære.