xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Rammer om måltidet | Madens kvalitet

Kokke holder madklub med restaurantoplevelser på plejehjem i Frederiksberg

På et plejehjem i Frederiksberg Kommune bliver det almindelige måltid en gang om måneden skiftet ud med flere serveringer ved et fint opdækket bord. Det er plejehjemmets køkkenchef, der er uddannet kok, og to andre ansatte kokke, der har fundet på ideen om en madklub, der giver beboerne oplevelsen af at være på restaurant.

Opdateret 01 DEC 2021
På Plejehjem Søndervang afholder kokkene madklub en gang om måneden for beboerne. Målet er at give beboerne en måltidsoplevelse ud over det sædvanlige. Til madklubben serveres der mellem fire og seks retter, og menuen er sammensat efter et tema. Ofte er temaet et land, og beboerne har fx fået serveret italienske, japanske og australske retter. Kokkene sammensætter menuen, tilbereder retterne og dækker fint op i et selskabslokale på plejehjemmet, så beboerne får følelsen af at være på restaurant. Der deltager i gennemsnit 35 beboere ved hver madklub fra Søndervangs i alt 104 plejehjems- og plejeboliger. Plejepersonalet deltager ikke.

Her er en beskrivelse af, hvordan de gør på Plejehjem Søndervang

nummer et

Køkkenchefen og kokkene finder en dato

I første omgang skal det besluttes, hvilken dag der skal afholdes madklub. Det er kokkene, der træffer denne beslutning. Efterfølgende giver de besked til beboerne ved at indskrive madklubben i plejehjemmets månedlige madplan, hvor beboerne kan se månedens menu og dato for madklubben.
nummer to

Beboerne melder sig til madklubben

Beboerne melder sig til madklubben i køkkenet. Kokkene har fastsat en tilmeldingsfrist, men hvis en beboer glemmer at tilmelde sig, finder man ud af det alligevel. Tilgangen er, at der altid er plads til en ekstra gæst i madklubben.
nummer tre

Kokkene planlægger madklubbens tema og bestiller råvarer

Kokkene finder forslag til tema og tilhørende retter, som revurderes løbende. Herefter bestiller køkkenchefen råvarer til madklubben.
nummer fire

Madklubben afholdes

På dagen, hvor madklubben afholdes, er der følgende skridt:
  • Først på dagen tilbereder kokkene mad til de af plejehjemmets beboere, som ikke deltager i madklubben.
  • Resten af dagen forbereder kokkene retterne til madklubben.
  • Kokkene dækker op med hvid dug, servietter og blomster på bordene.
  • Når beboerne ankommer, byder kokkene dem velkommen i madklubben.
  • Kokkene præsenterer og serverer retterne for beboerne. Undervejs snakker kokkene med beboerne om maden og smagene.
  • Når madklubben er slut, rydder kokkene op i selskabslokalet.

Skab restaurantoplevelser ved hjælp af planlægning 

Plejehjem Søndervang har med få ændringer fået skabt restaurantoplevelser for beboerne. Det vigtigste er planlægningen. Kokkene skal både forberede retterne til madklubben, samtidig med de skal forberede maden til de øvrige beboere. For at lette arbejdet på dagen for afholdelse af madklubben forbereder kokkene maden til de øvrige beboere tidligt på dagen, så det nemt kan tilberedes uden at miste smag og konsistens, når det senere skal serveres. På den måde frigiver kokkene tid til at forberede de mere avancerede retter til madklubben. 
 
”Stemningen til madklubben er rigtig god. Det er månedens højdepunkt for beboerne. Vi er her for at gøre den sidste tid til den bedste for dem.”
 - Jean Lee Ryberg, Køkkenchef på Plejehjem Søndervang
 

Beboerne får en restaurantoplevelse

Beboerne oplever madklubben som at være på restaurant, selvom de ikke har forladt plejehjemmet. Kokkene gør meget ud af aftenen, bl.a. ved at eksperimentere i køkkenet og servere nye og spændende retter for beboerne. Maden, opdækningen og det sociale samvær er med til at gøre måltidsoplevelsen til noget særligt.

Større relation mellem køkken og beboere

Det er køkkenchefens oplevelse, at beboerne, der deltager i madklubben, er begejstrede. Blandt andet sætter de stor pris på den gode mad og service, og de fortæller om oplevelsen til plejehjemmets øvrige beboere. Samtidig oplever køkkenpersonalet, at flere beboere dagligt kigger ind i køkkenet for at rose maden eller give ønsker til menuen. Det har skabt en tættere forbindelse og kommunikation mellem køkkenpersonalet og plejehjemmets beboere.

Gode råd fra Frederiksberg Kommune

gode råd

  • Madklubben kan arrangeres ved at lave et tema for måltidet og ved at servere flere retter end der normalt serveres. Kokkene kan arrangere madklubben internt, da plejepersonalet ikke er involveret.
  • Oppyntning er med til at skabe en restaurantstemning og har stor betydning. Det kan gøres enkelt ved at anvende dug, servietter og blomster på bordene.
  • Sørg for at planlægge en ret til de øvrige beboere på dagen for madklubben, der kan forberedes i god tid og tilberedes nemt om aftenen.