xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
English

Valg af mundbind

I denne film fortæller overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg om valg af mundbind.

FILM 16 SEP 2020
Filmen handler både om CE-mærkede mundbind og stofmundbind.

Filmens speak

Bolette Søborg: overlæge i Sundhedsstyrelsen

"Der findes flere typer af mundbind, og derfor vil jeg gerne fortælle lidt om forskellen, og hvad I skal være særligt opmærksomme på.

Husk at mundbind er et vigtigt supplement til vores øvrige råd:

om at blive hjemme, hvis du er syg,

god håndhygiejne

- og husk at holde afstand.

CE-mærkede mundbind

Vi anbefaler CE-mærkede mundbind, som det her (se 0:21).

CE-mærkningen betyder, at fabrikanten kan dokumentere kvaliteten.

Det er tilstrækkeligt at bruge et CE-mærket type 1-mundbind. Det beskytter dig mod smitte fra andre - og andre mod at blive smittet af dig, når du bruger det i det offentlige rum.

Hvis du er en person i øget risiko for alvorlig sygdom, hvis du får COVID-19, så skal du altid anvende et CE-mærket mundbind.

Stofmundbind

Nogle vælger at bruge stofmundbind - for eksempel fordi engangsmundbind kan være svære at få fat i eller er for dyre.

Uanset om du køber færdiglavede stofmundbind - eller selv laver dem, så er de ikke underlagt de samme kvalitetsstandarder - som de CE-mærkede mundbind. Derfor kan vi som myndighed ikke give dig sikkerhed for, at de beskytter lige så godt. Det er derfor vigtigt at sige, at den største gevinst ved at bruge stofmundbind er, at du beskytter andre - og andre beskytter dig.

Man ved ikke nok om, hvor meget det beskytter bæreren selv. Men et godt mundbind, der anvendes korrekt, er bedre end intet mundbind.

Hvis alle bruger mundbind i de særlige situationer, hvor man ikke kan holde afstand, så kan vi bedre holde epidemien nede.

Hvis du vælger stofmundbind, er der nogle ting, du skal vide for at sikre dig, at mundbindet virker bedst muligt. Der skal for eksempel være tre lag stof. Stoffet skal være tætvævet nok til at kunne filtrere, men du skal også kunne ånde i det. Og så skal det kunne vaskes ved 60 grader.

Læs mere om valg af stofmundbind på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Hvor du også kan få gode råd til, hvordan du bruger mundbindet."

Se mere på sst.dk/mundbind

Voiceover og undertekster på følgende sprog

Opdateret 16. september
  • Engelsk version tilføjet
Oprettet 14. august
  • Dansk version oprettet