Ældre borgere får hjælp til selvhjælp med mad og måltider i Odense Kommune
For ældre borgere har det at kunne klare sig selv, hvad angår mad og måltider, stor betydning for selvforståelsen. Derfor arbejder diætister i Odense Kommune ud fra en rehabiliterende tankegang, der gør ældre hjemmeboende borgere selvhjulpne i relation til mad og måltider. Det skaber livsglæde for de ældre.
Hjælp til selvhjælp med mad og måltider. Det er, hvad Odense Kommune tilbyder sine ældre hjemmeboende borgere. Mange ældre borgere i hjemmeplejen er nemlig underernærede og skal have hjælp på det område (Sundhedsstyrelsen, 2017). Tidligere har de ofte fået tilbudt madserviceordninger, men det er ikke altid den bedste løsning for den enkelte, fordi det selv at have indflydelse på, hvad man spiser, med hvem og hvornår, for mange har stor betydning for selvforståelsen. Derfor knytter kommunen diætister til borgere med ernæringsrelaterede udfordringer.
I tæt dialog med borgeren sørger diætisterne for, at den enkelte borgers ønsker, mål og drømme om mad og måltider bliver afdækket ud fra en rehabiliterende tankegang. Diætisten har en koordinerende rolle og hjælper borgeren med at nå sine ønsker. Det giver borgerne en følelse af selvhjulpenhed og livskvalitet – og dermed stor glæde.
Initiativet sker på baggrund af et forskningsprojekt mellem Måltidspartnerskabet og Fagligt selskab af Kliniske Diætister med flere – og i samarbejde med kommunen. Målet med forskningsprojektet var – gennem en rehabiliterende tilgang – at involvere de ældre hjemmeboende med ernæringsrelaterede problemstillinger i forhold til mad og måltider. De gode erfaringer fra projektet er nu implementeret i Odense Kommunes rehabiliteringspraksis.
Den rehabiliterende tilgang består af seks trin
Hjemmeplejen opsporer borgere med ernæringsrelaterede problemstillinger
Diætisten står for udredning af borgeren og opstilling af mål
Diætisten anvender et indsatskatalog til at se, hvilke tilbud kommunen har
Diætisten koordinerer med hjemmeplejen
Diætisten har udvidede handlemuligheder
Diætisten eller hjemmeplejen følger op på borgerens mål
Diætisten eller andre medarbejdere tæt på borgeren såsom hjemmeplejen følger op på de mål, der er sat for borgeren ud fra en rehabiliterende tankegang. Succeskriterierne varierer på baggrund af borgerens udgangspunkt.
Medarbejder indtænker mad, måltider og ernæring i rehabilitering
Odense Kommune har fra 2016-2018 været del af forskningsprojektet Appetit på Måltidet, der er udviklet af Måltidspartnerskabet og dets partnere: Fagligt selskab af Kliniske Diætister, Kost og Ernæringsforbundet, Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Københavns Professionshøjskole.
I projektet er diætister blevet trænet i udredning af borgere ved at bruge et dialogværktøj med tre funktioner: 1) funktionsevnevurdering, 2) målsætning og 3) indsatskatalog. I dag er funktionsevnevurdering og mål for indsatser en integreret del af det rehabiliterende arbejde med Fælles Sprog III som metodisk ramme.
Projektet har været med til at skabe en kulturændring i Odense Kommune, hvor medarbejdere indtænker mad, måltider og ernæring som en integreret del af kommunens rehabiliteringsforløb, og hvor der er et styrket kendskab til diætistfunktionen. Derudover bliver alle medarbejdere i Ældre- og Handicapforvaltningen kompetenceudviklet til at kunne inddrage mad, måltider og ernæring som en del af arbejdet med rehabiliterende borgerforløb. Læs mere om kommunens kompetenceudvikling af medarbejdere her.
Indsatskataloget, der er udviklet under Appetit på Måltidet, er i dag tilgængeligt i kommunens omsorgssystem. Indsatskataloget er med til at holde kommunens medarbejdere, herunder diætister, opdaterede om, hvilke indsatser og tilbud kommunen tilbyder i relationer til mad og måltider.