Madklubber skaber sociale relationer og livskvalitet for mænd på Højfyn
Ensomheden blandt ældre hjemmeboende mænd bliver bekæmpet gennem faste madklubber på Højfyn. Mændene mødes i madklubben hver anden uge og tilbereder i fællesskab et måltid, som de spiser sammen. Madklubberne skaber sociale relationer og får mændene ud af hjemmet.
Faste madklubber er et initiativ til bekæmpelse af ensomhed blandt ældre hjemmeboende mænd på Højfyn. Ideen opstod, da en tidligere besøgsven oplevede, hvor alene mændene føler sig, og hvor mangelfulde deres madkundskaber er. Mændene lærer nu – i faste madklubber – at tilberede indbydende retter, som de for eksempel kan invitere gæster til.
I dag er der tre madklubber - hver med maksimalt ni personer. Klubberne mødes på en fast ugedag hver anden uge. De tilbereder et fælles måltid i grupper af tre, som de spiser sammen bagefter. En frivillig, der står for indkøb og planlægningen af dagens menu, deltager også.
Madklubberne får mændene ud af hjemmet og giver dem et socialt netværk. For eksempel mødes nogle af mændene nu fast i den modsatte uge og laver mad sammen derhjemme. Andre har faste køreaftaler og følges til og fra madklubben. Når mændene først er blevet en del af madklubben, slipper de den ikke igen. Alle deltagerne er meget glade for at være med og har deltaget fast i flere år.
Afholdelse af madklubber foregår i fire trin
Frivillig tovholder planlægger madplaner og indkøb
Frivillig tovholder sender ugens opskrifter og madlavningsgrupper til deltagerne
Madklubberne mødes en fast hverdag hver anden uge og laver mad sammen
Mændene spiser sammen og rydder af
Én tovholder står for afviklingen af madklubberne
Den først opstartede madklub er økonomisk støttet af Ældre Sagen, der betaler for leje af lokaler. I de to andre madklubber splejser deltagerne om lejen. På hvert hold har en eller flere deltagere en demenssygdom. Som et led i et samarbejde med Alzheimerforeningen har en konsulent været ude i en af madklubberne og fortælle om, hvordan man kan understøtte demenssyge i madlavningen.
Initiativet forudsætter, at en frivillig eller anden tovholder, som for eksempel en kommunal aktivitetsmedarbejder, står for planlægning og indkøb og er til stede under afviklingen af madklubberne. Tovholderen skal have basale køkkenfærdigheder og være drevet af motivation for at arbejde med målgruppen. Klubberne kræver desuden adgang til lokaler med flere køkkener, for eksempel på en skole. Antallet af personer, der kan deltage i hver madklub, afhænger af de tilgængelige faciliteter, herunder antallet af køkkener.
De første deltagere er rekrutteret gennem et lokalt fristed for seniorer. Siden er der blevet rekrutteret blandt deltagernes bekendte. Klubberne har en venteliste, som den frivillige tovholder holder styr på. Der er en meget lav grad af udskiftning, da madklubberne er meget eftertragtede, og deltagerne holder fast i at være med.
Du kan se mere om afholdelse af madklubberne her.