xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Madens kvalitet | Ernæring

Persona-profiler målretter menuerne i madservice i Odense

Odense Kommune har udviklet persona-profiler, som beskriver de typiske målgrupper af madservice i Byens Køkken. Profilerne hjælper kokken og administrationsgruppen i madservice til at tage højde for borgernes forskelligartede madønsker og behov.

Opdateret 05 NOV 2021

Med inspiration fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har Odense Kommune udviklet persona-profiler som et arbejdsredskab til kokken og administrationsgruppen til at planlægge menuer fire gange årligt. Ambitionen med at udvikle profilerne var at få borgernes ønsker og behov i centrum frem for kokkens og administrationsgruppens præferencer, når menuerne skulle planlægges.

 

Ud fra interviews med borgere har to praktikanter, en diætist og kulinarisk medarbejder udviklet fire persona-profiler, som beskriver de typiske målgrupper af madservice i Byens Køkken. Persona-profilerne er både målrettet unge og ældre samt borgere, der spiser mad med modificeret konsistens, og borgere, som er mere friske, men som ikke selv har lyst til at lave mad. Persona-profilerne giver kokken en større forståelse for de forskellige målgruppers ønsker, behov og udfordringer, som han eller hun tager højde for, når menuerne planlægges. Når kokken har sammensat menuerne, er det administrationsgruppen, der består af en økonoma og en bachelor i ernæring og sundhed, der beregner næringsindhold og tilpasser menuerne til borgere, der har brug for kost med modificeret konsistens.

Se persona-profilerne i boksene herunder eller i en uddybende beskrivelse i kommunens egen præsentation.

Beskrivelse af personaer

Personas profiler

Persona 1: Jens

Jens fik en blodprop for fire år siden, og det har nedsat hans motorik. Jens har en god appetit, er svær overvægtig og hans liv har været præget af usunde kostvalg. Han kan godt lide velkendte og klassiske retter med kød, som han kan gennemskue, hvorfor madkomponenterne helst også skal være adskilte. Jens kan godt lide blød mad, som er nem at skære i, og vigtigst af alt masser af sovs, der får maden til at glide ned. Maden må ikke være for stærk, og han kan ikke lide grøntsager.

 

Persona 2: Karen

Karen har et aktiv liv, men hun lider af sklerose og er bange for på sigt at få tygge- og synkeproblemer. Hun kan godt lide vegetarisk mad og er optaget af bæredygtighed, sundhed og økologi, men der skal også være plads til at nyde kage eller andet sødt til kaffen. Karen er nysgerrig efter at prøve moderne og spændende smage, valgmuligheder og anretninger. Hun kan ikke lide linser og bønner, og derfor er det ofte en udfordring at få proteiner nok gennem kosten.

 

Persona 3: Kirsten

Kirsten lider af demens, er undervægtig, har gigt i hænderne og har tygge- og synkeproblemer. Hun har en lille appetit, foretrækker mad med en blød konsistens og bliver overvældet af store portioner. Kirsten foretrækker traditionel dansk mad og kan godt lide, når maden er genkendelig og vækker minder.

 

Persona 4: Peter

Peter er yngre og har en god appetit, men bruger ikke tid i køkkenet. Han ville ønske, at der var pizza og bruger på menuen hver dag. Jens er glad for mormormad med rigelige mængder af sovs og kartofler, men kan også godt lide streetfood uden stærke krydderier og alt for mange grøntsager.

Sådan blev persona-profilerne udviklet

Det tog et halvt år at udvikle persona-profilerne i Odense Kommune. En diætist i Byens Køkken besluttede, med inspiration fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals arbejde med personaer, at udvikle persona-profiler specifikt til madservice i Odense Kommune. Diætisten fik to praktikanter i Byens Køkken til at gennemføre interviews af 30-45 minutters varighed med omkring 30 borgere, som til dagligt modtog madservice. Den ene praktikant er uddannet cand.mag., og den anden har en sundhedsfaglig baggrund. Under interviewene brugte praktikanterne en interviewguide, som diætisten havde udviklet. Efterfølgende kondenserede diætisten og en kulinarisk medarbejder viden fra interviewene og udviklede fire persona-profiler. De forskellige persona-profiler står beskrevet i et samlet dokument og er beskrevet ud fra følgende temaer:

  • Forhold til mad
  • Hvad er vigtigt for persona?
  • Hvor er det svært?
  • Hvad persona ville ønske
  • Tanker om bæredygtighed

Beskrivelse af personaer

Borgerne oplever stor tilfredshed og glæde ved maden

Kokken og administrationsgruppen i Byens Køkken oplever, at borgerne udtrykker større tilfredshed og glæde ved den mad, de modtager, fordi de oplever, at deres madønsker og behov i højere grad bliver mødt. Derudover oplever kokken og administrationsgruppen, at de har fået et større kendskab til og en fælles forståelse for forskellige målgrupper og deres forhold til mad. 

”Vi oplever, at personaerne skaber indsigt i og en større forståelse af, hvem vi laver mad til, så målgruppen altid er tydelig, når vi udarbejder menuplaner og opskrifter og smager maden til.”

- Christel Hjort, koordinerende leder i Byens Køkken i Odense Kommune

Gode råd fra Odense Kommune

gode råd

  • Beskriv persona-profilerne så konkret så muligt. Kom gerne med eksempler på, hvordan målgruppens behov kan imødekommes. På den måde bliver det nemmere for medarbejderne at bruge profilerne i udviklingen af menuplaner.
  • Giv medarbejderne, der skal anvende persona-profilerne, en dybdegående introduktion til dem, så de forstår, hvad formålet er, og hvordan profilerne kan anvendes i praksis.