xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Rammer om måltidet

Spisefællesskab giver venskaber på tværs af plejeboliger i Odder

I Plejeboligerne Bronzealdervej i Odder Kommune har en beboer taget initiativ til spisefællesskabet ”Spisevenner”. Her danner beboerne nye venskaber, når de mødes på tværs af plejeboliger i seks huse for at spise et måltid sammen.

Opdateret 11 MAJ 2020

Middag og socialt samvær

"Spisevenner” afholdes en gang om ugen fra kl. 12.00-14.30. Arrangementet er åbent for alle beboere, som kan og vil være med, i de seks huse i Plejeboligerne Bronzealdervej. Plejepersonalet deltager ikke, men kan hjælpe beboere til og fra arrangementet. Derfor er det også en fordel, hvis deltagerne kan spise selv.

Plejeboligerne Bronzealdervejs diætist tilbereder maden og spiser sammen med beboerne. Maden består altid af en hovedret og en dessert, og der serveres vin til maden. En pedelmedarbejder, der ligesom diætisten er ansat på Plejeboligerne Bronzealdervej, deltager også i middagen.

Initiativet består af fire trin

nummer et

Plejepersonalet minder beboerne om ”Spisevenner”

Tilmelding til ”Spisevenner” foregår ved, at diætisten spørger alle beboere, hvem der har lyst til at deltage. Hver uge minder plejepersonalet de tilmeldte beboerne om arrangementet.
nummer to

Diætisten forbereder middagen

Diætisten forbereder de to retter i køkkenet i en af plejeboligerne. Alle plejeboligerne har eget køkken. Derudover dækker diætisten bordet fint op med dug, servietter og blomster. Diætisten klæder om efter madlavningen og deltager i arrangementet i almindeligt tøj.
nummer tre

Beboerne ankommer til arrangementet

De fleste beboere kan selv gå hen til middagen, mens enkelte hjælpes derhen af plejepersonale. Til arrangementet deltager beboerne, plejeboligernes pedel og diætisten. Sammensætningen af deltagere fungerer godt og understøtter samtalen ved bordet.
nummer fire

Beboerne spiser i fællesskab

Beboeren, der har taget initiativ til at oprette ”Spisevenner”, byder velkommen. Herefter præsenterer og serverer diætisten menuen for beboerne, som derpå nyder maden og det sociale samvær.

En initiativrig beboer ønskede en madklub

”Spisevenner” er oprettet på baggrund af et forslag fra en beboer, som savnede den madklub, han tidligere havde været en del af. Han foreslog at indføre det samme koncept i plejeboligerne. Forslaget blev taget godt imod af både de andre beboere og personalet, og diætisten gik i gang med at udvikle ”Spisevenner” sammen med beboeren.

Et styrket fællesskab på tværs af plejeboliger

Beboerne i Plejeboligerne Bronzealdervej bor i seks huse med ti lejligheder i hver. Denne opdeling har gjort det vanskeligt for beboerne at lære nye mennesker fra andre huse at kende. ”Spisevenner” har gjort det nemmere for beboerne at danne netværk på tværs, og i dag besøger flere af beboerne hinanden i hverdagen. ”Spisevenner” har dermed udvidet beboernes sociale netværk og givet dem et ugentligt fællesskab.
”Beboerne er virkelig glade for det. De får lært hinanden at kende på tværs af husene og har et fantastisk selskab sammen. Det giver gode oplevelser og et godt netværk.”
 
- Bente Markfoged, leder af plejeboliger på Bronzevej

Gode råd fra Odder Kommune

gode råd

  • Grib beboernes gode idéer og prøv dem af – ofte skal der ikke så meget til for at udleve initiativerne.
  • Invitér nogle personer med til middagen, der kan være med til at holde snakken i gang ved bordet. Evt. nogle, som repræsenterer hvert køn, da det giver en god dynamik.