NKR: Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (lumbal radikulopati)
Den nationale kliniske retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (lumbal radikulopati) giver anbefalinger om ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder.
Anbefalingerne er bl.a. at opfordre patienten til normal fysisk aktivitet, tilbyde superviseret øvelsesterapi, retningsspecifikke øvelser eller øvelser til træning af neuromoskulær kontrol samt at tilbyde manuelle ledmobiliserende teknikker. Retningslinjen anbefaler ikke rutinemæssigt tilbud om MR-skanning og ekstraforaminal glukokortikoid injektion omkring den lumbale nerverod eller akupunktur. Retningslinjen forholder sig yderligere til rygkirurgisk vurdering.
Retningslinjen omfatter udvalgte elementer i den ikke-kirurgiske og ikke-peroral farmakologisk behandling. Retningslinjen er således et supplement til øvrige retningslinjer, forløbsprogrammer og behandlingsvejledninger på området. Ud over kliniske anbefalinger peger retningslinjen på behovet for at styrke forskningen og dermed evidensgrundlaget for de ikke-kirurgiske behandlinger.
Retningslinjen skal medvirke til at sikre ensartede behandlingstilbud af høj faglig kvalitet på tværs af landet.
Retningslinjen er genvurderet i 2018
Sundhedsstyrelsen vurderer på baggrund af tilbagemeldinger fra faglige selskaber, om gældende NKR skal opdateres. Der er på nuværende tidspunkt ikke behov for opdatering af retningslinjens anbefalinger. Retningslinjen er derfor genpubliceret i en opdateret version, hvor det fremgår under hver enkelt anbefaling, at det er vurderet, at det ikke var nødvendigt at opdatere anbefalingen i 2018.
Retningslinje
Quick guide
Kommissorium
Høring
Baggrundsmateriale
Fokuserede spørgsmål
GRADE evidensprofiler
'Evidensprofiler samlet' indgår i retningslinjen.
Kvalitetsvurderinger
Metaanalyser og risk of bias
Søgestrategi og flowcharts
Søgeprotokol for guidelines (opdateret 2018)
Søgeprotokol for sekundær litteratur