xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Madens kvalitet | Ernæring

Anretninger i hjemligt porcelæn og små portioner øger plejebeboeres appetit i Aarhus

Småtspisende beboere får anrettet maden i mindre portioner på hjemligt og farverigt porcelæn på Plejehjemmet Abildgården i Aarhus Kommune. Ifølge plejepersonalet gør det maden mere indbydende, overskuelig og øger appetitten blandt beboerne.

Opdateret 11 OKT 2021

Det hvide porcelæn er skiftet ud med blåt porcelæn, skåle og tallerkener i forskellige størrelser og røde glas på Plejehjemmet Abildgården i Aarhus Kommune. Det har gjort det muligt at anrette portioner i forskellige størrelser og servere maden med indbydende kontraster. 

Ergoterapeuten på Plejehjemmet Abildgården oplevede, at mange af de småtspisende beboere tidligere blev overvældet af store portioner. Det kunne medføre, at de afviste maden, spiste mindre og tabte sig. Derfor er plejepersonalet blevet oplært af ergoterapeuten, en social- og sundhedsassistent, social- og sundhedshjælper og en ernæringsassistent i at anrette maden på nye måder. Maden bliver nu anrettet i mindre portioner, og følger desuden anbefalingerne for kost til småtspisende. Derudover er de forskellige komponenter adskilte og maden fremstår mere overskuelig og indbydende. Hensigten er at motivere småtspisende beboere, der ellers kan have svært ved at indtage mad og drikke i den mængde, der er nødvendig for at dække behovet for energi og næringsstoffer, til at spise mere.

Se beskrivelse af projektet

To trin er vigtige, når plejepersonalet serverer maden

nummer et

Plejepersonalet anretter maden i mindre portioner

Plejepersonalet anretter maden til de småtspisende beboere i farverigt porcelæn og små skåle, så måltiderne fremstår indbydende og i overskuelige portioner med pynt eller toppings. For eksempel kan de forskellige madkomponenter være adskilt i hver sin lille skål, så beboerne bedre kan se og opleve maden. Ergoterapeuten har taget billeder af de forskellige portionsanretninger i det nye porcelæn, som plejepersonalet kan bruge som inspiration.

nummer to

Plejepersonalet tilbyder et ekstra mellemmåltid

Plejepersonalet har rykket morgenmødet, så det ligger senere på formiddagen. Det giver tid til at tilbyde beboerne et ekstra mellemmåltid anrettet i mindre og indbydende portioner, uden at det går ud over appetitten til frokost. Mellemmåltidet kan typisk bestå af en snacktallerken med småkager, chips og nødder, chokolade eller lidt ost og frugt.

Oplæring sikrer fælles fodfæste og ejerskab

Ergoterapeuten har i samarbejde med en social- og sundhedsassistent, social- og sundhedshjælper og en ernæringsassistent løbende oplært plejepersonalet i at anrette maden i mindre og indbydende portioner på det farverige porcelæn. I den forbindelse er plejepersonalet også blevet undervist i, hvordan maden er en sanselig oplevelse, hvor det er vigtigt, at maden anrettes appetitligt, samt hvilke konsekvenser det kan have, hvis ældre beboere ikke spiser nok. Plejepersonalets oplevelser af de positive effekter for beboerne, styrker deres motivation for at anrette maden overskueligt og appetitligt hver gang. 

”Plejepersonalet har taget det farverige porcelæn og de nye anretningsmetoder til sig. Der er gået sport i at gøre det så godt og lækkert som muligt”
– Charlotte Popp, ergoterapeut på Plejehjemmet Abildgården

Øget madglæde

Beboerne fortæller, at porcelænet er mere hjemligt og øger lysten til at spise. Medarbejderne oplever også, at porcelænet og portionsanretningerne fører til, at beboerne oplever en øget appetit. Det understøttes også af statistikker, som viser, at flere småtspisende beboere har taget på i vægt, og færre har uplanlagt vægttab.

Gode råd fra Plejehjemmet Abildgården

gode råd

  • Vej de småtspisende beboere systematisk for at følge beboernes vægtudvikling og forebygge vægttab.
  • Afsæt god tid til måltidet og vær meget opmærksom på, at de småtspisende beboere får tilbudt og spiser flere af de små serveringer.
  • Fjern det gamle porcelæn fra køkkenet. På den måde undgår I, at plejepersonalet tyr til at bruge det vante porcelæn, når de anretter maden.
  • Udpeg tovholdere. Det kan være en ergoterapeut, en ernæringsassistent eller en sygeplejerske, der er god til og brænder for at anrette mad til småtspisende samt guide og vejlede plejepersonalet i at anrette maden i mindre portioner i det farverige porcelæn.
Indsatsen er udviklet som led i projekt I Sikre Hænder.