xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Madens kvalitet | Specialkost

Persilleolie pynter mad til borgere med dysfagi

I Randers Kommune har de udviklet en persilleolie, der kan give maden et pift og vække appetitten hos borgere med dysfagi.

Opdateret 08 OKT 2019
Plejepersonalet i Randers Kommune står for at opvarme og anrette færdigtilberedt mad og mad med modificeret konsistens til borgere med dysfagi. Personalet fandt det udfordrende at anrette dysfagivenlig kost på en appetitlig og indbydende måde, fordi kosten ikke kan pyntes med friske krydderurter eller lignende. Som løsning på udfordringen, udviklede en aktivitetsmedarbejder, der arbejder med at sætte fokus på det gode måltid i kommunen, i samarbejde med en ernæringsspecialist, en opskrift på en persilleolie. Persilleolien kan bruges til at pynte maden til borgere med dysfagi og har medvirket til at gøre måltidet mere fristende.


Randers Kommune bruger tre enkle trin i arbejdet med persilleolie
:

1. Persilleolien tilberedes på kommunens plejecentre


Persilleolien laves af ernæringsassistenterne på kommunens plejecentre. Opskriften er enkel og findes nedenfor. Persilleolien opbevares på flasker på køl og kan holde i op til 60 dage.

Opskriften findes her. 

2. Kendskab understøtter brugen af persilleolie


En aktivitetsmedarbejder har på tværfaglige møder fortalt medarbejderne på plejecentrene om persilleolien, så de ved, hvordan den kan bruges.

Derudover har aktivitetsmedarbejderen i samarbejde med ernæringsassistenten udarbejdet et A4-ark, der illustrerer en tallerken med og uden persilleolien. A4-arket hænger på alle lokale plejecentres køkkener og inspirerer personalet til, hvordan de kan bruge persilleolien i den daglige anretning af måltiderne til borgerne.

3. Plejepersonalet pynter retter med persilleolie


Plejepersonalet anretter maden til måltiderne og bruger i den sammenhæng persilleolien. Flasken, som persilleolien leveres i, gør, at den er nem og hurtig at pynte retterne med. Persilleolien gør retten mere farverig og indbydende for borgere med dysfagi.

Plejepersonalet er begejstrede for, at de nemt og hurtigt kan pynte retterne

Plejepersonalet er begejstrede for, at de nu kan gøre dysfagivenlig kost mere appetitlig for borgerne. Opbevaringen i plastikflaske gør samtidig, at medarbejderne oplever, at den er nem at bruge. Persilleolien er først og fremmest udviklet for at pynte dysfagivenlig kost, men flere er blevet så glade for at bruge den, at de også pynter almindelige retter med olien.

Opmærksomhed sikrer anvendelse

En aktivitetsmedarbejder fortæller, at anvendelse af persilleolie kræver en vedvarende opmærksomhed, da udskiftning i køkkenpersonalet betyder, at viden om initiativet kan forsvinde eller blive nedprioriteret. Derfor vil brugen af persilleolie være et fokuspunkt igen i 2021 i Randers Kommune.