xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Prævention og abort

Hvis du er seksuelt aktiv og ønsker at undgå sexsygdomme og graviditet, skal du bruge prævention. Er du blevet gravid og er over 18 år, har du selv ret til at bestemme, om du vil have en abort.

I Danmark er rådgivning om prævention gratis, og læger og sundhedspersonale har tavshedspligt. Der findes forskellige former for prævention, og udgifterne til dem varierer.

Alle kvinder i Danmark har ret til at få foretaget en abort inden udgangen af 12. graviditetsuge (regnet fra første dag i sidste menstruation). Det er gratis for alle med bopæl i Danmark. Alle kvinder over 18 år har ret til selv at bestemme, om de ønsker at få en abort.

Hvis du er under 18 år og ønsker at få foretaget en abort, kræver det normalt at du får dine forældres eller din værges samtykke. Hvis ens forældre eller værge nægter at underskrive samtykket, kan man alligevel godt få abort. Så skal man søge om tilladelse til det. Det er abortsamrådet i regionen, man skal søge om tilladelse. Man kan søge samrådet om abort igennem sin egen læge eller en anden læge efter eget valg. Abortsamrådet kan godt give en pige tilladelse til abort selv om hendes forældre er imod aborten. For at få tilladelse til abort uden forældresamtykke skal man have en samtale med en socialrådgiver eller en psykiater.

Opdateret 13 MAJ 2019