×

Varmt vejr

Varmt vejr og hedebølge kan give ubehag og i værste fald hedeslag. Hedeslag kan komme langsomt. For nogle kan det være svært at opdage i tide, at man er ved at nå en kritisk overophedning.

Førstehjælp ved hedeslag

Hvis du har mistanke om, at en person har hedeslag, så tilkald en ambulance. Læs mere om symptomer og førstehjælp, mens man venter på hjælp.

Vær ekstra opmærksom i varmen:

Hvis du er over 65 år

Den naturlige aldring mindsker muligheden for at svede og derved at sænke kroppens temperatur naturligt. Kroppen er ikke altid i stand til at opfatte og reagere på temperaturstigninger, samtidig med at man ikke så let føler tørst. Det øger risikoen for hedeslag. Sørg derfor for at drikke rigeligt, selvom du ikke føler tørst.

Hvis du er overvægtig

Overvægtige har tendens til at holde på mere kropsvarme end normalvægtige. Sørg for at drikke rigeligt. 

Hvis du har en kronisk sygdom og tager daglig medicin

Mange kroniske sygdomme giver dårligere evne til at svede og dermed dårligere evne til at sænke kropstemperaturen naturligt. Sygdommene kan også give ringere følsomhed for tørst. Det betyder, at man kan blive alt for varm uden advarsel. Sørg for at få rigeligt at drikke. Det anbefales, at du drikker 1½ gang så meget, som du plejer pr. dag - også selvom du ikke føler tørst.

Hvis du tager medicin, der gør det vanskeligt at svede

Nogle typer medicin kan forringe evnen til at svede eller føle tørst. Det gælder både receptpligtig medicin, håndkøbsmedicin og naturmedicin. Læs derfor indlægssedlen i pakningen grundigt. Se mere på siden: Sol, varme og medicin

Hvis du tager medicin, der ikke tåler temperaturer over 25ºC

Medicins holdbarhed er ofte afhængig af, at medicinen opbevares ved maksimalt 25ºC. Kontroller derfor om noget af din medicin skal opbevares i køleskab i den varmeste periode - se Sol, varme og medicin

Hvis du har en kronisk sygdom, hvor høje lufttemperaturer forværrer dine symptomer 

Har du astma og eller en anden kronisk luftvejslidelse, kan du være mere udsat for symptomer, når lufttemperaturen er høj i en længere periode. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på at regulere din medicin. 

Hvis du drikker alkohol i varmen 

Alkohol er vanddrivende, og det betyder, at risikoen for hedeslag er øget, når du drikker alkohol. Alkohol virker desuden bedøvende, og det øger risikoen for, at du ikke mærker de første symptomer på hedeslag. 

Hvis du har hårdt fysisk arbejde 

Mange mennesker arbejder hårdt fysisk i varmen uden mulighed for at søge skygge og kølighed. Det er vigtigt, at arbejdspladsen har regler og retningslinjer for, hvordan man tilpasser sin påklædning og væskeindtag, så risikoen for hedeslag bliver mindst mulig. 

Hvis du træner intensivt i varmen

Når man træner og sveder mere, bliver væsketabet stort, og der bliver større risiko for dehydrering. Træn så vidt muligt ikke midt på dagen, hvor det er varmest, og sørg for at drikke rigeligt.

Hvis du har ansvar for små børn

Spædbørn og småbørn skal tilbydes rigeligt at drikke - også selvom de ikke beder om det. Efterlad aldrig børn i en parkeret bil.

Hvis du har kontakt til en hjemløs, som kan have brug for din hjælp

Hjemløse er udsatte i varmen. Prøv at få den hjemløse til at søge mest mulig skygge og være lettere påklædt i varmen. Tilbyd eventuelt opbevaring af den hjemløses ting og tøj.


Oprettet 27. juni 2014