xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Seponeringslisten er blevet opdateret med nye anbefalinger

Sundhedsstyrelsen udgiver hvert år en liste over de lægemidler, man som læge kan seponere (ophøre med) hos voksne patienter. Seponeringslisten 2024 indeholder nye budskaber om, hvordan man kan seponere beroligende midler ved nyopstået angst- og urosymptomer. De tager udgangspunkt i de nye nati-onale anbefalinger om emnet.

13 NOV 2023

De nye nationale anbefalinger om behandling af nyopstået angst- og urosymptomer gør, at seponeringlistens afsnit om seponering af antipsykotika, samt benzodiazepiner og benzodazepinlignende midler er blevet justeret. 

Anbefalingerne har også givet anledning til at tilføje en ny lægemiddelkategori til listen, nemlig gabapentinoider. Den nye kategori indeholder budskaber for både akut belastningsreaktion eller tilpasningsreaktion med angst- og urosymptomer og for smertebehandling. Derudover er de eksisterende budskaber på Seponeringslisten blevet gennemgået i forhold til ny viden, aktualitet, relevans og bemærkninger fra den offentlige høring. 

”Det generelle budskab i forhold til seponering er fortsat, at behandling med lægemidler løbende bør revurderes, og du kan som læge forsøge seponering ved de fleste lægemidler. Et lægemiddel bør seponeres, hvis der ikke længere er indikation for behandlingen, hvis der er uacceptable bivirkninger, ved manglende effekt, ellers hvis patienten ikke ønsker lægemidlet længere,” siger forperson for arbejdsgruppen Simon Tarp fra IRF i Sundhedsstyrelsen.

Som noget nyt er der i den online version af Seponeringslisten tilføjet ATC-koder til anbefalingerne. Tilføjelse af ATC-koder gør det muligt at indlæse anbefalingerne til brug som digital beslutningsstøtte for elektroniske IT-systemer. 

Medicinforbruget er jævnt stigende, vurderet ud fra det samlede salg af medicin i Danmark. Det gælder også for de fleste af de lægemidler, som er i fokus på Seponeringslisten. Det gør det ekstra vigtigt at tage seponering op med patienterne, og med jævne mellemrum overveje, om de stadig har behov for den medicin, de tager. Samtidig er det vigtigt, at seponering bliver tænkt med ind i nye anbefalinger om lægemidler.

”Det er lige så vigtigt at vide, hvornår man skal holde op med lægemidler, som hvornår man skal begynde med dem. Seponeringslisten beskriver, hvad man skal overveje vedrørende seponering ud fra de eksisterede anbefalinger om seponering på lægemiddelområdet. Som tommelfingerregel bør man tage stilling til varigheden af behandling, seponering og prioritering af lægemidler, når der kommer nye anbefalinger, retningslinjer og vejledninger, der vedrører behandling med lægemidler,” siger forperson for arbejdsgruppen Simon Tarp fra IRF i Sundhedsstyrelsen.

Seponeringslisten kan for eksempel bruges som hjælp, når praktiserende læger overvejer, om en specifik medicinsk behandling af deres patienter bør fortsætte eller ophøre. Listen samler og videregiver nationale lægemiddelanbefalinger, som er udarbejdet af lægevidenskabelige selskaber, danske myndigheder og andre danske organisationer, på en let og overskuelig måde. Seponeringslisten fungerer dermed som et beslutningsstøtteværktøj til medicingennemgang, som er målrettet læger og andre sundhedsfaglige personer. 

Seponeringslisten 2024 er udarbejdet af IRF i Sundhedsstyrelsen i samarbejde med repræsentanter fra de fem regioner, Dansk Selskab for Geriatri, Dansk Selskab for Almen Medicin, Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi, Forskningsenheden for almen praksis, Dansk Selskab for Multisygdom og Polyfarmaci og Odense Deprescribing Initiative.

Seponeringslisten 2024

Høringsportalen

Hvis du vil vide mere om at udlæse anbefalingerne digitalt, kan du skrive til irf@sst.dk

 

Andre indsatser og materialer fra Sundhedsstyrelsen med fokus seponering

IRF i Sundhedsstyrelsen kører disse uger en informationsindsats om at nedbringe overforbrug af medicin. Se den her  

 

Læs om de øvrige initiativer i Rapporten om Nedbringelse af overforbrug og uhensigtsmæssig behandling med medicin (2023)

 

Sundhedsstyrelsens 13 anbefalinger om forebyggelse og håndtering af uhensigtsmæssig polyfar-maci (2022)

 

Sundhedsstyrelsen er med i alliancen for at nedbringe brugen af antipsykotika. Læs mere her

 

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vores pressemeddelelser og nyheder er opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Nyt fra IRF om lægemidler

Nyt på sundhedsområdet