Nye anbefalinger skal hjælpe mennesker med kroniske smerter
Forløb for mennesker med kroniske smerter skal hænge bedre sammen. Samtidig skal forløbene have fokus på, at kroniske smerter kan påvirke den fysiske og psykiske funktionsevne samt det sociale liv. Det er essensen i nye anbefalinger for mennesker med kroniske smerter.
Det er meget udbredt at have kroniske smerter. Hver femte dansker har kroniske smerter, på tværs af alder, køn og baggrund. Det er forskelligt, hvilke følger man har af det, men det kan blandt andet give søvnproblemer, træthed, hukommelses- og koncentrationsbesvær og nedtrykthed. Et liv med kroniske smerter kan også udfordre ens sociale liv, påvirke ens pårørende og have indflydelse på, om man kan fastholde sit arbejde.
”Når man har kroniske smerter, påvirker det ofte hele ens liv – og ikke mindst ens livskvalitet og arbejdsevne. Derfor er omdrejningspunktet i de nye anbefalinger, hvordan vi kan hjælpe mennesker med kroniske smerter til at mestre livet med smerter, så de kan fortsætte med de ting, der giver værdi i hverdagslivet”, siger Louise Lauridsen, overlæge og sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.
Anbefalingerne har fokus på, at udredningen ikke bliver for langstrakt, og at indsatser og behandling tilbydes så tidligt som muligt i forløbet, uanset hvor i landet man bor. De beskriver også, at der er behov for koordinering på tværs af specialer og sektorer. Det skyldes, at mennesker med kroniske smerter tit gennemgår lange forløb med flere indsatser, på tværs af sundheds- og socialsystemet ved både almen praksis, sygehuse, kommuner og den øvrige praksissektor.
Hvis man får foretaget en operation, er man samtidig i risiko for at udvikle kroniske smerter. Anbefalingerne har derfor en særlig opmærksomhed på indsatser før og efter operationer, og særligt på aftrapning af opioider, altså både ned- og udtrapning af dem.
Sundhedsstyrelsen udgiver i starten af 2024 anbefalinger til farmakologisk behandling af smerter, hvor der også sættes fokus på opioider.