xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvordan røntgenfotograferer man heste og hunde og beskytter sig selv mod røntgenstråling samtidig?

Det er vigtigt at have fokus på strålebeskyttelse, når man skal røntgenfotografere store og små dyr. Derfor beskriver en ny vejledning reglerne for anvendelse af røntgenapparater ved undersøgelse af dyr, og hvordan personalet samtidig beskyttes mod stråling.

12 MAJ 2023

Vejledningen handler både om røntgenundersøgelser i røntgenrum på dyreklinikker, og når man skal bruge transportable røntgenapparater uden for klinikkernes egne lokaler. Der er blandt andet anvisninger til, at personalet skal forlade rummet under røntgenoptagelser, hvor det er muligt, og at de skal bruge personlige værnemidler, når det ikke er muligt at forlade rummet.

Vejledningen er relevant for dyrlægeklinikker, dyrehospitaler, uddannelses- og forskningsinstitutioner og andre steder, hvor der udføres røntgenoptagelser af dyr. Den skal være med til at sikre, at regler på området forstås og anvendes korrekt. Kravene fra strålebeskyttelseslovgivningen er gengivet i vejledningen, der også indeholder Sundhedsstyrelsens anvisninger til, hvordan kravene kan opfyldes.

Vejledning

Her kan du også finde information om at være strålebeskyttelseskoordinator.

Vejledningen erstatter Sundhedsstyrelsens vejledning om Veterinær brug af transportabelt røntgenapparatur fra 2016.

Plakater til dyreklinikker og dyrehospitaler

Udover vejledningen er der også udarbejdet plakater til dyreklinikker og dyrehospitaler, der kan printes fra hjemmesiden.

”Plakaterne har illustrationer og en kort tekst, der handler om strålebeskyttelse, når man arbejder med røntgenoptagelser af dyr. Der er også plads til, at man kan skrive navnet på den dyrlæge eller veterinærsygeplejerske, der er udpeget til at være stedets strålebeskyttelseskoordinator. Vi håber, at klinikkerne vil hænge plakaterne op, så der kommer fokus på strålebeskyttelse i det daglige arbejde med røntgen, men også for at udbrede kendskabet til, hvem der er strålebeskyttelseskoordinator” fortæller Hanne Waltenburg, der er sektionsleder i Strålebeskyttelse.  

Plakater 

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vores pressemeddelelser og nyheder er opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Nyt om strålebeskyttelse