xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Er du klar til at holde Hvid Januar?

Sundhedsstyrelsen opfordrer med den kommende kampagne Hvid Januar til, at vi alle støtter hinanden i, at det er helt acceptabelt ikke at drikke alkohol. Samtidig er Hvid Januar en god mulighed for at bryde med sine alkoholvaner og få mere energi.

18 DEC 2019

Uanset om du selv planlægger at holde Hvid Januar eller ej, kan det være en god idé at overveje, hvordan du kan bidrage til, at alle føler sig som en del af det sociale fællesskab ved sammenkomster – også i januar.

”Hvid Januar er en anledning til at holde en måneds pause fra alkohol. I forvejen skruer mange ned for de usunde vaner og op for sundheden i januar oven på julen. Her er en længere pause fra alkohol en god anledning til at bryde sin vaner og tage dem op til overvejelse. Samtidig kan vi med Hvid Januar vise hinanden, at det er helt acceptabelt at sige nej tak til alkohol,” siger chefkonsulent Stine Flod Storgaard.

Selv om alkoholforbruget generelt falder, synes mange nemlig stadig, at det er svært at være en del af det sociale fællesskab ved sammenkomster, hvis man ikke drikker alkohol. Det fremgår af undersøgelsen Danskernes alkoholvaner 2018, som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden har udgivet. I undersøgelsen fremgår det blandt andet, at cirka hver tredje mener, at det er svært at være en del af det sociale fællesskab ved sammenkomster, hvis man ikke drikker alkohol, og hver fjerde savner alkoholfri alternativer.

”Der er mange, der gerne vil have alkoholfri alternativer. Selvom man ikke er en af dem, der selv holder Hvid Januar, kan man jo godt sørge for, at der er drikkevarer uden alkohol på bordet. På den måde er man med til at støtte hinanden og den generelt positive udvikling med at drikke mindre,” siger Stine Flod Storgaard. 

Interessen for at holde Hvid Januar passer godt sammen med det fald, der har været de seneste år i danskernes alkoholforbrug. De seneste tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 viser, at antallet af voksne, der holder sig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, stiger. Det vil sige, at de holder sig under 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd. Andelen, der overskrider grænsen, er faldet fra 24 procent i 2010 til 18 procent i 2017. Det svarer til et fald på 25 procent

Kampagnen Hvid Januar bliver gennemført for at støtte ændringerne i den danske alkoholkultur og dermed bidrage til, at den enkelte får sundere alkoholvaner.

Hvid Januar bliver støttet af en række kommuner og organisationer. Se hvilke på www.hvidjanuar.dk. Her kan du også melde din egen organisation til kampagnen.

Følg Hvid Januar på Facebook