xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvad er den bedste hjælp til unge, der skader sig selv?

Sundhedsstyrelsen har samlet den viden, der er om gode metoder og indsatser for unge med selvskadende adfærd. Samtidig skal et katalog med gode eksempler give inspiration til, hvordan kommuner og andre aktører rent praktisk kan bygge en indsats op.

24 JAN 2019

Sundhedsstyrelsen har samlet den viden, der er om gode metoder og indsatser for unge med selvskadende adfærd. Samtidig skal et katalog med gode eksempler give inspiration til, hvordan kommuner og andre aktører rent praktisk kan bygge en indsats op. 

I rapporten er den danske og internationale litteratur på området gennemgået. Blandt andet er der set på erfaringerne fra et flerårigt svensk projekt. Desuden beskriver rapporten erfaringer fra kommuner, regioner, almen praksis, uddannelsesinstitutioner og de frivillige organisationer/foreninger, så det er muligt at lære af hinandens gode indsatser på området.

Erfaringerne peger samstemmende på, at det er vigtigt at opspore de unge, der er i risiko for at skade sig selv, tidligt. Gerne allerede ved de første tegn, så de kan få hjælp. Derfor er der også brug for at styrke kompetencerne og opmærksomheden generelt blandt kommunale undervisere, pædagoger og sundhedsplejersker, så de kan få øje på de unge, der mistrives og hjælpe dem.  

”Danske undersøgelser anslår, at hver femte ung i 9. klasse og i gymnasiet har skadet sig selv. Det er samme andel som i de andre lande, vi sammenligner os med. Selvom det er en udbredt adfærd, viser rapporten, at der mangler mere viden om målgruppen, og hvad der ligger bag, at de skader sig selv. Vi er allerede i gang med at afprøve, hvilke indsatser der har en god effekt”, siger sektionsleder Kirsten Hansen.

Det er typisk unge mennesker, der har en selvskadende adfærd, for eksempel at skære i sig selv. Ofte har de også andre problemer og dybereliggende grunde til deres adfærd, for eksempel en psykisk lidelse. Indsatsen for at hjælpe dem skal derfor være bred og tværfaglig og inddrage både kommuner og regioner. 

”De unge, der skader sig selv, har det virkelig dårligt, og de har brug for en tidlig og sammenhængende hjælp. Derfor er det vigtigt med en koordineret indsats, hvor alle, der kan hjælpe den unge, laver lokale aftaler om, hvad hjælpen kan bestå i. Det er vigtigt at sætte ind, før problemerne vokser sig store”, siger Kirsten Hansen.  

Rapporten: Erfaringsopsamling om gode metoder og viden om indsatser målrettet mennesker med selvskadende adfærd

Rapporten er udarbejdet af Implement på vegne af Sundhedsstyrelsen.  

Seminar om selvskade

Sundhedsstyrelsen holder i samarbejde med Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade og Implement et seminar om selvskade i dag, den 24. januar. Her bliver rapportens resultater fremlagt. Seminaret er for fagpersoner fra både regioner, kommuner og interesseorganisationer.  

Information om seminaret