xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny retningslinje for diagnostik af demens

Omkring 35.000 danskere har fået stillet diagnosen demens, men mange flere lider af en demenssygdom, uden at de har fået stillet diagnosen.

25 OKT 2018

Omkring 35.000 danskere har fået stillet diagnosen demens, men mange flere lider af en demenssygdom, uden at de har fået stillet diagnosen. Demenssygdomme udvikler sig i de fleste tilfælde langsomt og snigende, hvilket betyder, at der er en tidlig fase af sygdommen, hvor patienten er præget af kognitiv svækkelse, men hvor kriterierne for en demensdiagnose (endnu) ikke er opfyldt.

Derfor har Sundhedsstyrelsen nu udgivet en national klinisk retningslinje, der omfatter metoder til udredning og diagnosticering både af let kognitiv svækkelse (mild cognitive impairment - MCI) og demens.

”Det er vigtigt for mennesker med kognitiv svækkelse og demens og ikke mindst deres pårørende, at de får stillet en diagnose, så man kan begynde at forholde sig til og indrette sig på livet med demens, og at der hurtigt kan sættes ind med den rette behandling, støtte og rådgivning,” siger Kristoffer Lande Andersen, formand for arbejdsgruppen i Sundhedsstyrelsen.                  

Demens er en klinisk diagnose, der stilles på baggrund af en samlet vurdering af symptomer, sygehistorie, laboratorieundersøgelser og forskellige former for scanninger.

Der findes indtil videre ikke nogen specifik undersøgelsesmetode eller test, der med sikkerhed kan afklare om en person har demens eller ej. Retningslinjen anbefaler derfor en kombination af forskellige tests og undersøgelser, der bør tilbydes personer, hvor der er tvivl om personen har en kognitiv svækkelse eller demens, eller hvor der er tvivl om demenstypen.

Se retningslinjen: NKR: Diagnostik af mild cognitive impairment og demens