xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Kan vi mindske den sociale ulighed i type 2-diabetes?

Kommuner kan nu søge midler til at afprøve nye anbefalinger for målrettet opsporing af type 2-diabetes. Formålet er, at personer med høj risiko for at udvikle diabetes hurtigere bliver diagnosticeret.

16 OKT 2018

Kommuner kan nu søge midler til at afprøve nye anbefalinger for målrettet opsporing af type 2-diabetes. Formålet er, at personer med høj risiko for at udvikle diabetes hurtigere bliver diagnosticeret.

Der er en betydelig ulighed i sundhed knyttet til type 2-diabetes. Sygdommen rammer oftere personer med kort uddannelse end personer med mellemlang og lang uddannelse, ligesom mennesker med kort uddannelse i gennemsnit diagnosticeres fem år senere end dem med lang uddannelse. De højtuddannede har også lavere risiko for at udvikle senkomplikationer og for tidlig død. 

Hvis diabetes ikke bliver opdaget i tide, kan der opstå skader på forskellige organer, såsom øjne, nyrer, nerver, hjerte og blodkar. Bliver den til gengæld opsporet og behandlet i rette tid, vil patienten have langt mindre risiko for  følgesygdomme, og uden følgesygdomme kan man leve næsten lige så længe som folk uden diabetes.

Forskellene i forekomsten af type 2-diabetes og udvikling af senkomplikationer kan skyldes, at de særligt udsatte personer ikke er opmærksomme på risikofaktorer og symptomer eller ikke har tilstrækkelige ressourcer til at prioritere deres egen behandling og rehabilitering på grund af andre udfordringer i hverdagen. Der er derfor behov for en målrettet indsats, hvor man specifikt arbejder med at opspore type 2-diabetes blandt særligt sårbare personer.  

”Vi håber, at den målrettede opsporing kan være med til at understøtte en rettidig opsporing af type 2-diabetes og dermed nedsætte risikoen for at udvikle følgesygdomme og mindske den sociale ulighed i konsekvenserne af diabetes,” siger Kirsten Hansen, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Spørgeskema og samtale

Den målrettede opsporing skal tage udgangspunkt i nye anbefalinger, der er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen med rådgivning fra en arbejdsgruppe. 

”Vi anbefaler blandt andet, at kommunerne bruger et valideret spørgeskema om risikoen for type 2-diabetes, som borgeren svarer på i forbindelse med en samtale med sundhedspersonalet. Spørgeskemaet kan aldrig stå alene, men skal suppleres af en samtale og kontakt med borgeren, og det er vigtigt, at der foretages en helhedsvurdering,” siger Kirsten Hansen fra Sundhedsstyrelsen. 

Indsatsen skal finde sted der, hvor de udsatte borgere befinder sig, fx på bosteder, i udsatte boligområder eller på arbejdspladser. Hvis det vurderes, at borgeren er i høj risiko for at udvikle diabetes, bliver man opfordret til at gå til sin praktiserende læge, som stiller den eventuelle diagnose, og som kan henvise til forebyggelsestilbud i kommunen. 

Puljen bliver udmøntet som en del af Den nationale diabeteshandlingsplan, hvor der er afsat 7,0 mio. kr. til målrettet opsporing af type 2-diabetes i kommunerne.

Link: Information om puljen, kriterier og krav til ansøgere

Link: Anbefalinger for målrettet opsporing af type 2-diabetes i kommunerne