xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Den første puljefinansierede Nationale Kliniske Retningslinje er udgivet

Den nye kliniske retningslinje ” Spinal stabilisering af voksne traumepatienter i Danmark” er som den første retningslinje finansieret af midler fra NKR-puljen.

08 OKT 2018

Den nye kliniske retningslinje ”Spinal stabilisering af voksne traumepatienter i Danmark” er som den første retningslinje finansieret af midler fra NKR-puljen

Siden 2017 har faglige selskaber og miljøer kunnet søge midler fra NKR-puljen til at udvikle nationale kliniske retningslinjer, og nu har den første puljefinansierede retningslinje set dagens lys. 

”Vi er glade for, at de Nationale Kliniske Retningslinjer nu kan udarbejdes uden for Sundhedsstyrelsen, og at de faglige selskaber har fået muligheden for at udarbejde et evidensbaseret produkt, der undersøger de kliniske problemstillinger, som de finder relevante” siger Henrik Stig Jørgensen. 

Den nye retningslinje for ”Spinal Stabilisering af voksne traumepatienter i Danmark” er udarbejdet af en tværfaglig national arbejdsgruppe med overlæge Christian Maschmann fra Dansk Selskab for Akutmedicin som formand. Retningslinjen indeholder en række anbefalinger til at stabilisere rygsøjlen hos voksne, der har været udsat for et traume. 

Det nye i retningslinjen er, at der anbefales imod brugen af både stiv halskrave og spineboards (hårdt fikseringsleje), som der ellers har været praksis for. I stedet anbefaler man nu vakuummadras, da vakuummadras medfører færre skadevirkninger for patienterne.  

”Det er positivt, at den første puljefinansiererede retningslinje er mundet ud i en retningslinje af høj kvalitet, der vil forbedre behandlingen af en sårbar patientgruppe” siger Henrik Stig Jørgensen, Centerchef for Evidens, Uddannelse og Beredskab i Sundhedsstyrelsen.

Puljen til NKR er målrettet de faglige selskaber og miljøer på sundhedsområdet, som kan søge midler til at udarbejde egne nationale kliniske retningslinjer baseret på GRADE metoden. Formålet er at udbrede de Nationale Kliniske Retningslinjer, så sundhedspersonalet får den nyeste forskning og viden, og man samtidig understøtter en ensartet behandling af høj kvalitet.