xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Forebyg at blive smittet med covid-19 og influenza

 

Vinteren er over os. Forventningen er, at smitten med både covid-19 og influenza inden for den kommende tid vil blusse op. Selvom smitten med sæsonbetonede sygdomme stiger, skal vi stadig holde fast i hverdagen.

Vaccination og smitteforebyggende adfærd er det, der skal få os gennem efteråret og vinteren, så vi undgår alvorlig sygdom og død, restriktioner og et overbelastet sundhedsvæsen. Vi har samlet gode råd om, hvordan du kan forebygge at blive smittet og at smitte andre.

Hvad kan jeg gøre for at undgå at blive smittet?

Fem gode råd

Bliv hjemme, hvis du er syg eller har symptomer på sygdom

Det anbefales som et generelt råd at blive hjemme, når man er syg med betydelige symptomer på smitsom sygdom. På den måde kan man undgå, at give smitten videre til andre.

At blive hjemme indebærer, at man undgår tæt og langvarig kontakt med andre, ikke møder på arbejde, i skole, til fritidsaktiviteter eller deltager i sociale arrangementer. Det indebærer særligt, at man ikke er sammen med ældre og kronisk syge, som er mere modtagelige for smitsomme sygdomme.

Man behøver ikke at isolere sig fuldstændig i sit hjem. Hvis du ikke føler dig syg, men har en smule løbenæse eller kriller i halsen, er det en god ide at holde afstand til dem, du omgås med, fx på dit arbejde.

Vask hænder tit, eller brug håndsprit

God håndhygiejne er en effektiv måde til at forebygge kontaktsmitte mellem genstande, hænder og ansigt.

Vi anbefaler, at man vasker sine hænder, når de er synligt snavsede, efter toiletbesøg eller bleskift og før og efter man spiser. En håndvask med vand og sæbe skal gerne have en samlet tid på ca.1 minut.

Hvis du skal hoste eller nyse, er det en god idé at gøre det i et papirlommetørklæde eller ærme og derefter vaske eller desinficere sine hænder.

Hånddesinfektionen skal gerne være et alkoholbaseret (70-85 vol./vol.) middel tilsat glycerol (1-3%).

Gør rent, særligt overflader som mange rører ved

Risikoen for kontaktsmitte er størst fra overflader, som mange rører ved fx håndtag, gelændere, kontrakter, trykknapper, tastaturer, armlæn, legetøj, redskaber, vandhaner, toiletter mv.

Derfor er det en god idé at rengøre disse kontaktpunkter ofte og grundigt med almindelige rengøringsmidler og eventuelt med desinfektionsmiddel.

Luft ud og skab gennemtræk

Når man lufter ud, kan man forebygge dråbesmitte indendørs. Når en person hoster eller nyser, vil de fleste dråber falde til jorden.

Nogle af de mindste dråber, som man kalder mikrodråber, vil blive hængende i luften i længere tid. Derfor er der generelt større risiko for smitte indendørs, og når mange personer er sammen i lang tid i små lokaler.

Når man lufter ud eller bruger et ventilationssystem, bliver koncentrationen af mikrodråber i luften minimeret.

Host og nys i ærmet

Du kan smitte andre eller blive smittet gennem dråber med virus, der bliver spredt i luften fx gennem host, nys, sang, tale eller råb.

Smitsomme sygdomme

Læs mere om forebyggelse, symptomer, behandling mm.

Er du rigtig ren eller møgbeskidt?

Prøv vores hygiejnequiz og find ud af det!

Lær mere om gode rutiner

Rigtige helte bliver hjemme ved sygdom

Film fra kampagnen Rigtige helte

Gør god hygiejne til ren rutine

Bliv klogere på hvordan man gennem god hygiejne kan forebygge spredningen af smitsomme sygdomme i familien.

Vask hænder, og beskyt dig selv mod smitsom sygdom

Filmen viser, hvordan du vasker hænder godt og effektivt, så du kan beskytte dig selv mod smitsomme sygdomme.

Materialer

Hent plakater, inspirationsmateriale, pjecer mm.