xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Kighostevaccination til gravide

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide bliver vaccineret mod kighoste. Formålet er at beskytte nyfødte børn i de første levemåneder, inden barnet selv er gammelt nok til at blive vaccineret.

Hvad er kighoste?

Kighoste er en meget smitsom børnesygdom. Kighoste kendetegnes ved svære hosteanfald, hvor barnet ”kiger” (piber), når det trækker vejret efter et hosteanfald. Sygdommen er som regel ufarlig for større børn og voksne, men kan være alvorlig og kræve indlæggelse hos spædbørn. Det er heldigvis sjældent, at der opstår alvorlige komplikationer, og i Danmark er vi gode til at behandle kighoste. Dødsfald sker meget sjældent, og der har ikke været dødsfald som følge af kighoste i Danmark siden 2010. Indlæggelse hos helt små børn er dog en stor belastning for både barn og forældre.

Kighostevaccination i graviditeten beskytter spædbarnet i de første levemåneder, før barnet selv kan blive vaccineret. Herefter bliver barnet tilbudt vaccination mod kighoste ved 3, 5 og 12 måneders alderen som en del af børnevaccinationsprogrammet.

Læs mere om kighoste

Om vaccinationstilbuddet til gravide

Gravide tilbydes kighostevaccination for at beskytte spædbørn i de første levemåneder, inden barnet selv kan blive vaccineret mod kighoste.

Kighostevaccination i graviditeten er sikker for både mor og barn, og medfører god beskyttelse af barnet mod kighoste i månederne efter fødslen. Vaccination under graviditeten påvirker heller ikke fødslen eller amningen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide vaccineres mod kighoste i forbindelse med 2. eller 3. rutinemæssige graviditetsundersøgelse hos praktiserende læge i hhv. uge 25 eller i uge 32. Vaccinen er gratis og gives som ét stik. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination mod kighoste i forbindelse med hver ny graviditet.

Selvom man bliver vaccineret under graviditeten, er det stadig meget vigtigt, at barnet selv bliver vaccineret mod kighoste i børnevaccinationsprogrammet. Det er også vigtigt, at barnet bliver vaccineret på de anbefalede tidspunkter ved 3, 5 og 12 måneder samt en såkaldt booster-vaccination, når barnet fylder 5 år. Læs mere om børnevaccinationsprogrammet her

Du kan få svar på mange spørgsmål hér på siden. Du kan også altid tale med din læge, hvis du har flere spørgsmål.

Du kan også læse mere i denne pjece om vaccination mod kighoste og andre sygdomme som du som anbefales

 

Spørgsmål og svar

Hvad er formålet med kighostevaccination af gravide, og hvordan virker det?

Formålet er at beskytte det nyfødte barn, især i de første tre måneder inden, at barnet selv vaccineres mod kighoste. Vaccination af gravide virker ved, at den gravide danner antistoffer mod kighoste, som overføres til barnet.

Er kighostevaccination af gravide effektivt, og hvor længe holder effekten?

Kighostevaccination af gravide er vist at give høj beskyttelse til spædbørn i de første levemåneder, inden barnet selv kan vaccineres ved 3 måneders alderen.

Det er derfor vigtigt, at barnet selv bør vaccineres som anbefalet i det danske børnevaccinationsprogram, ved 3, 5 og 12 måneder samt en booster-vaccination ved 5-års alderen.

Er kighostevaccination af gravide sikker?

Kighostevaccination af gravide er sikker for både den gravide, fosteret og det nyfødte barn.

Kighostevaccination i graviditeten påvirker ikke graviditeten, fødslen eller amningen. 

Hvornår i graviditeten kan jeg blive vaccineret?

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination af gravide i forbindelse med 2. eller 3. rutinemæssige graviditetsundersøgelse hos egen læge i hhv. uge 25 eller i uge 32 eller i forbindelse med anden kontakt til lægen i 3. trimester.

Gravide med mindre end én uge til forventet fødsel, anbefales ikke vaccination, da barnet så ikke kan nå at få beskyttelse af moderens vaccination. 

Gravide, der venter mere end ét barn, og andre gravide, som er i risiko for at føde for tidligt, kan tilbydes vaccination tidligere og som led i deres forløb på sygehuset. Man kan dog tidligst blive vaccineret fra fulde 16 uger. 

Er der bivirkninger ved kighostevaccination?

Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også vaccinerne mod kighoste. Gravide kan få de samme bivirkninger som andre efter vaccination. Hvis du får feber, hovedpine eller bliver øm i området, hvor du er blevet stukket, er der tale om milde bivirkninger, som går over af sig selv.

Hvilken vaccine anvendes?

Man bliver vaccineret med vaccinen diTekiBooster fra AJ Vaccines. Vaccinationen gives i form af en kombinationsvaccine, hvilket betyder, at den også indeholder vaccination mod stivkrampe og difteri. Der findes ikke en vaccine, som kun dækker kighoste.

Opdateret 22 NOV 2022