NKR: Fjernelse af mandler (tonsillektomi)
Retningslinjen forholder sig til tonsillektomi til behandling af børn med hypertrofiske tonsiller, kriterier for anvendelse af tonsillektomi til behandling af infektiøse tilstande hos børn og voksne.
Der udføres godt 7000 tonsillektomier om året i Danmark. Operationen kan omfatte en hel eller delvis fjernelse af halsmandlerne med eller uden samtidig fjernelse af næsepolypper, ligesom forløbet kan foregå enten ambulant eller under indlæggelse. En række forskelle på indikationer, operationshyppighed og -teknik samt smertelindring i efterforløbet har begrundet udarbejdelsen af denne retningslinje, som baserer sig på opdateret videnskabelig evidens og faglige erfaringer.
Retningslinjen forholder sig til tonsillektomi til behandling af børn med hypertrofiske tonsiller, kriterier for anvendelse af tonsillektomi til behandling af infektiøse tilstande hos børn og voksne. Den forholder sig til selve operationsformen, indlæggelsesformen samt til den postoperative smertebehandling efter tonsillektomi.
Retningslinjen er genvurderet i 2019
Sundhedsstyrelsen vurderer på baggrund af tilbagemeldinger fra faglige selskaber, om gældende NKR skal opdateres. Der er på nuværende tidspunkt ikke behov for opdatering af retningslinjens anbefalinger. Retningslinjen er derfor genpubliceret i en opdateret version, hvor det fremgår under hver enkelt anbefaling, at det er vurderet, at det ikke var nødvendigt at opdatere anbefalingen i 2019.
Retningslinje
National klinisk retningslinje for fjernelse af mandler (tonsillektomi) (pdf)
National klinisk retningslinje for fjernelse af mandler (tonsillektomi) (magicapp.org)
Quick guide
Kommissorium
Høring
Baggrundsmateriale
Fokuserede spørgsmål
Kvalitetsvurderinger
Metaanalyser og risk of bias