xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Anbefalinger om god håndhygiejne i sundheds- og plejesektoren

Anbefalinger til god håndhygiejne i sundheds- og plejesektoren er samlet her.

Hånddesinfektion er første valg til synligt rene og tørre hænder, håndled og evt. underarme og skal fordeles og indgnides grundigt. Der skal anvendes så stor en mængde, at hænder og håndled er fugtige i minimum 30 sekunder.

Håndvask udføres når hænder, håndled og evt. underarme er våde og/eller synligt forurenede, samt efter kontakt med patienter med infektiøs diarre, efter toiletbesøg og før håndtering af fødevarer. Sæbeindgnidningstiden er 15-20 sekunder. Håndvask skal altid efterfølges af hånddesinfektion på tørre hænder.

Få mere at vide i Den Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer om håndhygiejne(Statens Serum Institut) 

Det interaktive undervisningsprogram: Værd at vide om håndhygiejne.

De anbefalede hånddesinfektionsmidler er baseret på ethanol 70-85% v/v svarende til 63-80% w/w og et hudplejemiddel f.eks. glycerol 1-3% og kan dispenseres som flydende, gel og skum.

Produkter, der indeholder kvartære ammoniumforbindelser eller klor/hypoklorit, anbefales ikke anvendt i sundhedssektoren.

Læs mere om den Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for desinfektion i sundhedssektoren (Statens Serum Institut)

Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI), Statens Serum Institut, vurderer desinfektionsmidler til anvendelse i sundhedssektoren.

Se listen over CEI’s vurderinger

Materialer vedr. COVID-19 pandemien 

Opdateret 18 JAN 2021