xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sundheds­styrelsen gør status over vaccinations­indsatsen

Vaccinationsindsatsen har nu været i gang siden 27. december, og omkring 180.000 borgere har modtaget første dosis af vaccinen, mens over 9.000 har modtaget anden dosis og nu er fuldt vaccineret. De kommende uger vil vi modtage færre vacciner end forventet, og den planlagte udrulning bliver derfor justeret.

22 JAN 2021

Sundhedsstyrelsen har i denne uge haft særligt fokus på vaccination af beboere på plejecentre, især har interessen samlet sig om kommunale forskelle på, hvor mange beboere der er blevet vaccinerede. Målet er at sikre, at alle beboere har den samme adgang til tilbuddet om vaccination.

”Vaccination af vores beboere på plejecentre er topprioritet. Det er nogle af de allermest udsatte i vores samfund, og derfor skal vi passe særligt på dem. Vi er meget tilfredse med, at 89% af dem har fået 1.stik. De kommuner, der har vaccineret mindre end 85% af de ældre på plejecentre, har vi snakket med for at høre, hvad det skyldes, og hvad de gør for at sikre, at for eksempel plejecentrene bliver besøgt igen med vaccinationstilbud,” siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Kommunerne med lav tilslutning har meldt tilbage, at den lavere tilslutning hovedsageligt skyldes, at der har været smitteudbrud, da vaccinerne blev udrullet, men at beboerne på de plejehjem vil blive tilbudt vaccination en måned efter, at de er blevet raske - helt i tråd med Sundhedsstyrelsen retningslinjer for håndtering af vaccination mod COVID-19.

Færre vacciner til rådighed de kommende uger, men godt på vej

Fordi vi desværre får færre vacciner fra BioNTech/Pfizer end forventet, har Sundhedsstyrelsen justeret planerne, og det betyder, at de begrænsede vacciner først og fremmest skal bruges til at give anden dosis til beboere på plejecentre, og første dosis til de plejehjemsbeboere, der måtte vente i første omgang, for eksempel hvis de var syge på det tidspunkt.

”Selv om vi oplever nogle udfordringer på vejen, og vi er meget skuffede over, at vi får langt færre vacciner, end vi var blevet lovet, så går det stadig rigtig godt med indsatsen herhjemme. Vi ligger stadig nr. 1 i forhold til vaccination af befolkningen i EU, vi ser en høj tilslutning og en væsentlig stigning i danskernes tillid til os som sundhedsmyndighed. Samtidig vokser andelen af danskere, der støtter vaccinationsindsatsen, vi er nu oppe på, at hele 83 % er fortalere for vaccinationen. Det gør mig optimistisk for den videre indsats, ” siger Søren Brostrøm.

Vaccinationsindsatsen bliver udrullet gradvist, og det vil fortsat vare noget tid, før alle har fået et tilbud om vaccination. Først når langt flere har fået tilbudt vaccination, og har modtaget anden dosis, har de opnået den fulde beskyttende effekt af vaccinen. Derfor er det vigtigt at holde fast i de smitteforebyggende anbefalinger lidt endnu.

Se Statusrapport: Vaccination mod COVID-19, den 22. januar 2021 

Forebyg smitte med Sundhedsstyrelsens seks generelle råd:

·         Bliv hjemme hvis du er syg.

·         Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.

·         Host eller nys i dit ærme.

·         Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt.

·         Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.

·         Hold afstand og bed andre tage hensyn.


Forebyg smitte

Sådan fordeles vaccinerne i uge 3 

De vaccineleverancer, vi har modtaget i uge 3, skal først og fremmest bruges til at give anden dosis til de plejehjemsbeboere, som allerede har modtaget første dosis samt til beboere, der ikke modtog vaccination i første omgang. Eventuelt overskydende doser kan bruges til at give dosis til følgende målgrupper, der allerede har bestil tid til vaccination:

Disse målgrupper er:

  • Gruppe 2: Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.Personer i gruppen, der allerede er bookede, kan vaccineres med første dosis, hvis der er et tilstrækkeligt antal doser til rådighed.
  • Gruppe 5: Udvalgte patienter ≥ 65 med særligt øget risiko. Personer i gruppen, som blev vaccineret i uge 52 og 53, hvilket er meget få, kan tilbydes genvaccination. Personer i gruppen, der allerede er bookede, kan vaccineres med første dosis, hvis der er et tilstrækkeligt antal doser til rådighed.
  • Gruppe 6: Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko. Personer i gruppen, der allerede er bookede, kan vaccineres første gang, hvis der er et tilstrækkeligt antal doser til rådighed.